De buitenlandse hond en kinderen; de voorbereiding

Geweldig, je hebt als ouder(s), gezin, ervoor gekozen een buitenlandse hond op te nemen! Een goede voorbereiding is naast essentieel, ook nog eens heel erg leuk. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je ze hierbij op allerlei manieren betrekken. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten?

Hondenexpert Esmeralda Louwes
11-09-2021

Ervaring met kinderen

Sta vooraf eens stil bij wat voor gezin jullie zijn en bij het temperament van je kinderen. Wat zijn je verwachtingen van een hond en hoe woon je? Een hond moet qua karakter en energie ook bij jullie passen natuurlijk. Buitenlandse honden heb je in allerlei soorten en maten en het is vooraf vaak best lastig om goed in te kunnen schatten hoe een hond met kinderen zal omgaan. Sommigen buitenlandse honden hebben geen ervaring met kinderen doordat ze nog nooit kinderen hebben ontmoet in het asiel, anderen juist hele negatieve omdat ze op straat werden geplaagd door kinderen of juist hele fijne ervaringen als ze aandacht en liefde van kinderen hebben gehad of nooit iets naars met ze mee hebben gemaakt.

Is de hond al in Nederland dan is de situatie vaak beter vergelijkbaar met de jouwe.  Als de hond in een gastgezin verblijft dan is er vast ook zicht op hoe de hond daar op kinderen reageert. Vraag hiernaar en vraag door op wat de hond precies deed en wat de omstandigheden waren.

  • Kwam er een kindje thuis of was het op straat?
  • Liep hij weg, zocht hij contact
  • Blafte hij of was hij blij?

Vraag ook naar de leeftijd, geslacht en temperament van de kinderen waar de hond contact mee heeft gehad.

Angst en onzekerheid

Angst en onzekerheid is iets wat we soms zien bij honden. Is de hond angstig en onzeker bedenk dan goed of jouw kinderen hiermee om zouden kunnen gaan. Ook angstige en onzekere honden kunnen leren om op hun gemak te zijn bij kinderen. Houdt er rekening mee dat met name jonge kinderen voor de hond vaak onvoorspelbaar gedrag kunnen laten zien wat maakt dat het meer begeleiding van jou als ouder vraagt. Kun je dat en wil je dat? Goede vragen om vooraf bij stil te staan.

En dan concreet! Bedenk welke afspraken jij belangrijk vindt als ouder en stel deze vraag ook aan je kinderen. Denk hierbij aan hondenafspraken, maar ook aan kinderafspraken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Waar staat de mand (de mand is heilig, de hond wordt hier NOOIT gestoord) Een veilige plek is voor elke hond belangrijk, maar voor jouw hond uit het buitenland helemaal!
  • Welke afspraken maken we over aaien, roepen en spelen? Veel kinderen willen de hond graag op zijn hoofd aaien, maar veel honden vinden dit helemaal niet prettig. Bespreek alternatieven zoals de borst of schouder en leer kinderen hoe ze kunnen zien dat een hond graag geaaid wil worden. (Hij wil níet geaaid worden als hij zijn kop wegdraait, wegloopt of een lip optrekt).
  • Stel een hondenopperhoofd aan en laat dit een verantwoordelijke volwassene zijn. Wie brengt de hond naar zijn veilige plek bijvoorbeeld en aan wie vraagt je kind of hij met de hond mag spelen?
  • Wie geeft de hond eten en snoepjes? Kijk hoe je hond met voer en snoepjes omgaat. Gaat dit relaxed dan kan een kind hier onder jouw supervisie een taak in krijgen.
  • Wie laat de hond uit? Of je kind dit kan doen en wanneer dat kan hangt af van je hond en je kind en hoe je kind en hond omgaan met situaties.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Goede voorbereiding

Stel als gezin alle spelregels op voor als de hond komt. Schrijf ze op een groot papier en hang ze op de koelkast of de wc, zodat dat iedereen de afspraken van binnen en buiten kent. Laat je kinderen alvast leren over honden door ze boekjes aan te bieden zoals Lappi en het meisje van Judith Lissenberg en Oliver vindt het fijn van Sara Francesca Peila of zoek filmpjes op YouTube over lichaamstaal van honden.

Leg uit dat hond even rust nodig heeft

Vraag aan de kinderen wat ze als eerste willen doen als de hond er straks is. Vaak zullen kinderen willen knuffelen en aaien. Bereid ze erop voor dat de hond dat misschien helemaal nog niet zo leuk vindt. Stel ze vragen, zodat ze zich kunnen inleven in hun nieuwe vriend die moe na een lange reis, helemaal alleen bij vreemde mensen in een nieuw huis, een nieuw leven binnenstapt. Wat zouden zij fijn vinden? Hun vertrouwde knuffel? Een nachtlampje of een zachte deken? Vast geen wildvreemde kinderen die je kusjes willen geven en door je haren willen strelen.

Laat de afspraken steeds even terugkomen en laat de kinderen de afsprakenlijst versieren. Ze kunnen vast een welkomstslinger maken of een naambordje verven en ondertussen kun jij als ouder vragen stellen en vertellen over honden, zodat de kinderen spelenderwijs steeds meer oppikken. En oefen verschillende situaties van tevoren 'droog’. Laat ze op elkaar of op een speelgoedhond oefenen hoe ze kunnen aaien. Maak een quiz, of nog beter, laat je pubers een quiz maken met vragen over hoe je kunt zien dat je hond blij is of eigenlijk iets helemaal niet leuk vindt.

Activiteiten voor hond en kind

Bedenk van tevoren activiteiten die de kinderen met de hond kunnen doen zonder dat ze al te veel echt iets met de hond doen. Als je de hond-kind momenten kort houdt dan is de kans het grootst dat de hond en de kinderen beide positieve associaties gaan ontwikkelen. Mocht er dan iets gebeuren dan is de kans groter dat de hond sneller herstelt en het risico op een incident kleiner.

Je kunt de kinderen bijvoorbeeld een mooi schilderij van de hond laten maken waarbij de kinderen aan tafel zitten en de hond op zijn veilige plek een lekker bot krijgt. En terwijl je kinderen door het huis vliegen om straks een mooi schilderij van hun nieuwe vriend te maken, ontdekt de hond dat hem niets gebeurt, hij ligt veilig in zijn mand met iets lekkers. Wauw, kinderen zijn leuk!

Als de kinderen hun schilderij af hebben kunnen ze een tentoonstelling creëren in de woonkamer en een looproute met brokjes uitstippelen. En de hond mag de tentoonstelling openen door zijn neus achterna te gaan, de brokjes te zoeken en met een schuin oog (hopelijk) naar de schilderijen te kijken.

Mochten je hond en/of kind toch van elkaar schrikken, zorg dan dat je het liefst dezelfde dag nog, er een positieve ervaring tegenover zet, zo houd je zogenaamde hondenbrandjes klein.  

En misschien wel het belangrijkste van alles, neem de tijd! Zorg dat de hond voldoende rust, praat met elkaar over hoe het gaat, laat je kinderen hun vriendjes uitleggen hoe ze met hun hond om horen te gaan. Zorg dat je als ouder expert wordt van jouw hond, zorg dat jij zoveel mogelijk weet van honden, hun behoeften en wat ze zeggen. 

Een hond die met kinderen leeft mag twee dingen perfect aanleren.

1. Ontspannen op z'n plek liggen. Een hond die op zijn plaats kan blijven, geeft rust en biedt veiligheid op momenten dat je als ouder even niet al je aandacht bij zowel de hond als je kind kunt hebben.

2. Perfect kunnen komen. Een hond die altijd komt kun je in een mogelijk gevaarlijke situatie bij je roepen. Stel je hond en kind staan recht tegenover elkaar en tussen hen in een sappig bot. Als je dan je hond bij je roept is de situatie direct weer onder controle. Zorg hierbij dat je een veilige driehoek vormt door te zorgen dat je hond niet langs je kind hoeft in het bij jou komen (zie foto's).

 

 

 

 

(Foto's: KynoTeam)

Honden en kinderen trekken naar elkaar toe als magneten. Bedenk bij alles wat je hond en kind samen gaan ondernemen: hoe reageert mijn hond als... Wat doet mijn kind als... En maak op basis daarvan een keuze of je iets wel of niet goed vindt.

Kind & hondspecialisten
Vragen over honden & kinderen? In heel Nederland en België vind je hond & kind specialisten. Kijk op https://dierbareontmoetingen.nl/hondeneigenaren/kind-hond-professional-landkaart/ voor iemand bij jou in de buurt!
 
Foto header: Pure Moment Fotografie