De zoektocht met een allergische hond

Inmiddels ben ik al bijna twintig jaar paraveterinair en vijftien jaar trimster. In al die tijd heb ik van alles voorbij zien komen: allergieën, huidinfecties, verwondingen, hotspots en ga zo door. Ik vind het zo jammer dat er weinig gespecialiseerde producten op de markt zijn voor trimmers om niet alleen de vacht, maar ook de huid te behandelen.

Vachtexpert Diana Leeuwe
10-08-2019

Als de huid beschadigd is door bijvoorbeeld allergieën of bijt- en krabplekken, dan is de huidbarrière verstoord. Hierdoor liggen de cellen van de opperhuid niet meer tegen elkaar aan en is de vetlaag (bestaande uit vetzuren, ceramiden en cholesterol) tussen de cellen verdwenen. Het lichaam is niet meer beschermd tegen allergenen van buitenaf. Ook de vochtverdamping neemt toe en de huid zal hierdoor uitdrogen. Een succesvolle behandeling van huidproblemen is zelden op te lossen met een enkele therapie.

Een goede samenwerking tussen eigenaar, dierenarts en trimster is van essentieel belang.

Zelf heb ik al twaalf jaar een hondje met atopische dermatitis en een voedselallergie. We zijn onder andere bij een dierendermatoloog geweest en nog steeds ben ik dagelijks in de weer om haar kwetsbare huid gezond te houden. Zodoende heb ik inmiddels veel ervaring met huidproblemen en het behandelen hiervan. In mijn salon komen dan ook veel klanten speciaal met huisdieren die vergelijkbare problemen hebben.

Allergie voor mijt of graspollen

Het komt over het algemeen steeds vaker voor dat honden een allergie ontwikkelen voor omgevingsfactoren, zoals huisstofmijt en graspollen. Dit gaat gepaard met veel jeuk en is daarom erg vervelend voor het dier. Door het vele bijten, likken en krabben kan de huid flink beschadigen. Hierdoor kunnen weer secundaire, bacteriële infecties ontstaan die voor nog meer jeuk zorgen.

Zulke infecties kom ik geregeld tegen in de trimsalon. De huid is een groot en belangrijk orgaan, waar we als mens en dier zuinig op moeten zijn. Het is daarom belangrijk dat trimmers niet alleen huidaandoeningen signaleren en begrijpen wat de huid nodig heeft, maar ook over de juiste producten beschikken voor de behandeling. Het verzorgen van de huid is namelijk erg belangrijk bij een allergisch dier.

Samen gespecialiseerde producten ontwikkeld

Nu heb ik bij DermaGroom – specialist in huid- en vachtverzorging voor trimsalons - in samenwerking met een heel team, mijn steentje bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van gespecialiseerde producten voor trimmers. Trimmers die, net als ik, een beetje extra willen doen voor onze klanten.

Hyaluronzuur ter ondersteuning van de huid

De toevoeging van hoogwaardige ingrediënten aan de producten, zoals hyaluronzuur, calendula, honing en kamille, herstellen en ondersteunen de huidbarrière. Heel goed, want dit is juist zo hard nodig naast de therapie van de dierenarts. Als trimster neem ik de tijd om de huid eens goed te bekijken en met een shampootherapie te behandelen. Bij een huidshampoo is het belangrijk dat de shampoo 5-10 minuten kan intrekken om de actieve ingrediënten hun werk te laten doen.

Een crèmetje smeren op een droge huid is bij dieren bijna niet te doen. Vanwege hun dikke vacht kun je nauwelijks een huid hydrateren met een crème, dus een shampoo of een spraylotion biedt uitkomst.

Zoektocht bij allergische hondSpotspray of honinggel

Naast shampoos kun je voor bijtplekken, hotspots, kleine verwondingen of scheeruitslag veilig gebruik maken van de andere producten, zoals een spotspray, huidconditioner spray of honinggel. Hiermee kun je de huid reinigen, verzorgen en bovenal herstellen.

DermaGroom staat voor hoogwaardige zorg voor dieren met aandacht voor de dermatologie. Hier was ik al jaren naar op zoek! 

         Stel je vraag          

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.