Diarree bij honden en katten is meer een symptoom dan een ziekte, en kan bij zeer veel problemen en kwalen optreden. Diarree is niet alleen het dunner zijn van de poep, als een dier ineens qua hoeveelheid meer poept (ook al is het wel stevig) dan spreekt men ook van diarree. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn; voedselverandering, uitputting, voedselintoxicatie en maagdarminfectie.
De meeste soorten diarree gaan gelukkig vanzelf over en er hoeft dus weinig aan gedaan te worden.
Diarree, wanneer naar de dierenarts?
- Als er bloed bij de ontlasting zit
- Als er ook gebraakt wordt
- Als er niet meer gegeten wordt
- Als de poep waterdun is
- Als er geen controle over het poepen is en er dus ook in huis (hond) of buiten de kattenbak gepoept (kat) wordt
- Als een dier erg sloom is of een evenwichtsstoornis heeft
Manieren om diarree bij je huisdieren te voorkomen:
- Hond niet van straat laten eten, aan de riem houden of evt. een muilkorfje omdoen bij hardnekkige straat-eters.
- Niet te vaak wisselen van voersoort of merk, één soort voer geven is het fijnst voor het maagdarmkanaal en kan helpen diarree te voorkomen
- 4x per jaar je hond en kat ontwormen. Als een hond of kat een keer een vlo of een vlieg doodbijt en doorslikt krijgen ze daardoor spoel- en lintwormen.
Kip met rijst tegen diarree bij de hond?
Vaak gaan baasjes ook rijst en kip koken voor hun hond of kat als deze diarree heeft. Dit is licht-verteerbaar en kan dus helpen in het herstel van de diarree, maar het is ook een wisseling van voer, waardoor weer meer diarree kan ontstaan. Als een dier het normaal goed doet op een bepaald voer, dan zou ik bij diarree niet meteen wisselen van voer, blijf dan maar eerst even bij het normale voer en kijk of de diarree verbeterd.
Parvovirus / Kattenziekte
Er zijn ook nog enkele agressieve virussen en parasieten die diarree kunnen veroorzaken. Het parvorvirus bijvoorbeeld, dit geeft heftige, bloederige diarree bij honden (Parvo) en katten (Kattenziekte), maar gelukkig kan hiertegen gevaccineerd worden. Vaccinatie is geen garantie dat de ziekte niet op kan treden. Dieren die hiertegen gevaccineerd zijn, als ze al ziek worden zijn vaak een stuk minder ziek, worden sneller beter en hebben veel betere overlevingskansen.
Giardia is een eencellige darmparasiet die bij honden, katten en ook bij mensen voor kan komen. Deze parasiet geeft heftige, waterdunne diarree en is goed op te testen met een ontlastingmonster en te behandelen. Mocht je hond diarree hebben en jijzelf ook, meld dit dan ook bij je huisarts en bij je dierenarts, het kan namelijk zo zijn dat jullie dan beiden last hebben van een Giardia infectie.
Diarree als gevolg van uitputting
Te veel inspanning kan ook diarree geven, soms zelfs met wat bloed erbij. Vooral bij (hyper)actieve honden komt dit regelmatig voor. Als een hond langer dan een half uur aan het rennen of spelen is, dan kan er zo veel bloed naar de spieren gaan dat de darmen te weinig bloed krijgen om het voedsel te verteren en dan kan er diarree ontstaan.
Voedselintoxicatie treedt op als als een hond of kat iets opeet wat al een tijdje heeft liggen rotten bijvoorbeeld. Honden neigen hier meer naar dan katten, dit gaat in de regel vanzelf weer over met een paar dagen en heeft vaak geen behandeling nodig.
Ongeveer tweederde van alle diarree-vormen gaan vanzelf over, als er geen andere klachten zjin (zie hierboven) kan het dus vaak wel even aangekeken worden, en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen (ontwormen, enten).
Huisdierenschool
Wil je meer weten over hoe je zelf een gezondheidcheck kunt uitvoeren bij je hond of kat? Piet Hellemans laat het je zien op de Huisdierenschool.