Met je hond op vakantie

De vakantieperiode komt er weer aan. Honden kunnen meegenomen worden wanneer je met vakantie gaat. Voor de meeste EU landen is alleen een EU dierenpaspoort, een chip en een Rabiës-vaccinatie verplicht. Daarnaast is het verstandig (niet verplicht) je hond ook zijn gewone vaccinaties op tijd te laten krijgen. In landen met veel zwerfdieren komen bepaalde ziektes (Parvo, Canine Distemper Virus en Leptospirose) meer voor dan in Nederland; vaccineren beschermt je dier hiertegen.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
26-07-2017

Voor landen buiten de EU, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Zweden gelden andere (strengere) regels, niet alleen voor vertrek maar ook voor terugkomst. Vaak gaat het hierbij om onderzoeken naar bepaalde ziektes of vaccinaties of extra behandelingen. Dit duurt soms lang en kan ook behoorlijk duur zijn. Neem voor meer informatie contact op met je dierenarts of met de ambassade van het desbetreffende land. Hier kun je kijken welke eisen er precies gelden voor het land van jouw keuze

Bescherm je eigen hond extra

In landen rond de middellandse zee komen een aantal sub-tropische parasieten en ziektes voor die in Nederland niet voorkomen. Daarom is het voor reizen naar die landen aan te bevelen je hond extra te beschermen met een tekenband en meerdere ontwormingen te geven (afhankelijk van je verblijfsduur). Bij je dierenarts kan je informatie en middelen krijgen om je hond zo goed mogelijk te beschermen, aangepast aan je vakantieadres en verblijfsduur. 

Wanneer je met het vliegtuig reist en je kleine hond hebt (regels hierover verschillen per vliegmaatschappij) dan mag deze eventueel mee de cabine in, honden boven een bepaald gewicht moeten in het vrachtruim reizen. Als je een lange tijd in het buitenland verblijft en/of het om een korte reis gaat kun je er voor kiezen je hond mee te nemen. Realiseer je wel dat vliegen (en zeker in het vrachtruim) stressvol is voor je hond en een lieve oppas in Nederland misschien een betere optie is voor je hond.

Katten laat je thuis

Katten doe je er in de regel geen plezier mee om ze mee te nemen met vakantie; het zijn territoriale dieren die gehecht zijn aan hun territorium. Voor katten is het het fijnst en minst stressvol om in hun territorium te blijven en daar verzorgd te worden. 

Als je je dier niet meeneemt op vakantie en geen goede oppas voor je dier kan vinden dan is het zoeken van een oppas via Verhuisdieren wellicht een optie. Je maakt eenvoudig een zoekprofiel aan en wie weet wil iemandgraag op jouw hond of kat passen tijdens jouw vakantie. 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.