Do's en don'ts: hitte en je hond, kat of konijn

Je kat scheren, je dier afkoelen onder de douche of je hond even in de auto laten? Helaas bestaan er nog veel misverstanden over huisdieren en warme zomerdagen. Dus als de zon zich - tussen de Nederlandse zomerbuien door - laat zien, dan weet jij na het lezen van deze blog de do's and don'ts over wat te doen met warm weer of oververhitting van je huisdier. 

Nieuws Chantal Antheunisse
15-07-2024

Zo hou je een koele kat

Katten zijn slimme dieren en zorgen er zelf best goed voor dat ze niet oververhit raken. Echter zweten katten nauwelijks. Van oorsprong zijn het woestijndieren, dus het is niet handig om in de woestijn kostbaar vocht uit te zweten. De enige plek waar ze kunnen zweten is onder hun zooltjes. Katten hijgen in principe niet, zeker niet zoals honden dat doen. Katten hijgen soms wel na een periode van korte flinke inspanning of als ze angstig of gestresst zijn. Een kat zal niet hijgen om warmte kwijt te raken, maar omdat hij benauwd is. Een kat die hijgt kan zelfs al een teken van extreme oververhitting zijn. Hoe help je dan wel je kat om koel te blijven?

  • Zorg binnenshuis voor verkoeling en ventilatie. Door bijvoorbeeld, als je zelf thuis bent, tafelventilatoren in de buurt van je kat te plaatsen. Of geef je kat toegang tot plekken waar het lekker koel is, zoals een kelder of trapkast. ´s Nachts kan je de ramen open laten staan, maar pas dan weer op met kiepramen. Een kat kan daarin vast komen te zitten.
  • Geef je kat voldoende drinkwater. Een beetje natvoer of kattensoep aanlengen met water kan ervoor zorgen dat er genoeg gedronken wordt. Sommige katten zijn dol op stromend water, dus dan kan een drinkfonteintje een mooie toevoeging zijn.
  • Natuurlijk kun je de kat ook toegang tot de tuin geven of het balkon, als je daar maar genoeg koele plekjes kan creëren. Let ook hier op dat er voldoende vers drinkwater is.

Met je hond naar het strand voor verkoeling

Even vroeg in de ochtend of laat in de avond naar het strand kan op een warme dag natuurlijk best fijn zijn voor jouw hond. Echter is een hond meenemen naar het strand als het op z'n warmst is echt geen goed idee. Het is voor honden eigenlijk een ramp. Ze branden hun pootjes aan het hete zand, er is geen schaduw, ze vinden er moeilijk hun rust en er is geen water wat ze kunnen drinken. Ga het liefst vroeg in de ochtend of later op de avond naar een bos waar ook een meertje is. Daar wordt de hond veel blijer van! In deze blog lees je meer over wat je wel of niet kan doen met de warmte en je hond.

Je kat scheren voor verkoeling

In eerste instantie klinkt het logisch, een kat scheren, want het lijkt soms of je kat een dikke winterjas aanheeft. Maar kan je je (langharige) kat nou helpen door hem of haar te scheren in de zomermaanden? Het antwoord is: nee. Liever niet zelfs. Het lijkt alsof de lange haren zorgen voor oververhitting, maar het tegendeel is waar. De vacht van een kat werkt namelijk isolerend. De luchtige laag tussen de haren zorgt ervoor dat de warmte dus buiten blijft. En je kat kan zelfs verbranden op zijn geschoren velletje! 

Zoekt een konijn zelf de koelte op?

Ja, maar konijnen worden in Nederland vaak in hokken gehouden waarbij ze niet de kans hebben om een hol te graven en weg te duiken van de hitte. In de meeste konijnenhokken wordt het voor een konijn al snel veelste warm. Met een beetje zon is een konijnenhok al snel een echte sauna. Dus hoe help jij je konijn om een beetje koel te blijven in warme temperaturen?

  • Je kan ervoor kiezen het hok op een koele plek neer te zetten en zorg in elk geval voor genoeg schaduw. Je kan zelfs zorgen voor extra ventilatie bij het hok met een ventilator. Pas echter op met een briesje, want konijnen houden niet van tocht. 
  • Sommige konijnen houden er ook van als je een tegel in het verblijf neerlegt die je regelmatig nat maakt. 
  • Hou je konijn natuurlijk ook goed in de gaten in verband met oververhitting. Verschijnselen zijn ademen met de bek open, lusteloosheid, kwijlen of heel warme oren. Met de hitte is er ook een vergrote kans op madenziekte, die met de warmte graag eitjes leggen in de vacht van het konijn.
  • En natuurlijk: zorg voor voldoende en vooral vers drinkwater. 

Je hond heel eventjes in de auto laten...

Ieder jaar is het weer raak: vreselijke berichten dat er honden zijn overleden omdat het baasje ze ´even´ achterliet in de auto. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: laat nooit je hond in de auto zitten, ook niet met een raam op een kier. Bij een buitentemperatuur van 27 graden, kan het na tien minuten in de auto al 37 graden zijn en na een half uur zelfs 45 graden. Als je toch een hond in de auto ziet, wat kan en mag je dan doen? Dogzine maakte samen met de politie Rotterdam een handig stappenplan

Huisdieren en de douche

Een hond kan je nog wel een keer onder de tuinsproeier zetten met wat lauw water voor afkoeling, maar zet bij oververhitting een dier nooit onder een koude douche. Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten van het dier vernauwen en het dier de warmte juist niet kwijt kan. Dit kan zelfs leiden tot een shock of hartstilstand. Heb je het gevoel dat je dier toch oververhit is? Dan hebben we een paar tips.

  • Je kan je dier op een lauwe handdoek neerleggen en daarbij de buik en de pootjes wat koelen.
  • Blijf rustig en spring niet direct in een te warme auto naar de dierenarts. Zorg er ook voor dat jouw dier rustig blijft.
  • Leg het dier op een koele plek.
  • Is je dier bij bewustzijn? Kijk of hij wat lauw water wil drinken. Laat het dier zelf drinken en geef kleine hoeveelheden. 
  • Neem contact op met de dierenarts voor de juiste begeleiding.

Wil jij iemand deze zomer helpen met hun huisdier? Door iemand te helpen die op zoek is naar een oppas voor zijn dier of iemand die de hond af en toe kan uitlaten?

Maak een profiel aan