Een dag uit het leven van een konijneneigenaar

Konijnen zijn geweldige huisdieren. Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder deze geweldige wezens. Maar het zijn niet de gemakkelijkste huisdieren en hun verzorging vergt veel tijd.

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
22-02-2020

Het leven zoals het is

Elke morgen, voor ik het huis verlaat, moet ik zorgen dat er voldoende hooi en water beschikbaar is voor mijn schatten. Konijnen moeten namelijk 24/7 hooi kunnen eten en altijd toegang hebben tot vers water. Hoe gehaast ik ook ben ’s morgens, ik kan het huis niet verlaten vooraleer de hooiruif gevuld is en het water ververst is.

Dit vergeten is echter onmogelijk, mijn konijnen geven me duidelijk te kennen dat ze ook nog verse groenten of een lekkere brok willen door voor mijn voeten te lopen (of me te stalken). Ben ik te laat voor mijn werk? Pech, eerst krijgen mijn konijnen eten. Morgen kan ik best wat vroeger opstaan ook al ben ik echt geen ochtendmens…

Fysieke en emotionele stimulatie

Konijnen zijn ook heel intelligente wezens waardoor ze zich snel kunnen vervelen. In het wild gaan ze namelijk heel actief op zoek naar voedsel en leggen ze grote afstanden af. In de mensenwereld is dit niet altijd evident. Daarom is het belangrijk om onze konijnen zowel fysiek als mentaal te stimuleren. Hersenwerk voor konijnen is een echte aanrader.

Voor ik het huis verlaat, strooi ik in al hun kartonnen dozen of schuilplaatsen voldoende lekkers (brokken, kruiden, groenten, …) zodat zij zich vermaken als ik niet thuis ben. Deze routine herhaal ik nogmaals voor ik mijn bed in kruip.

Thuiskomen na een drukke werkdag

Konijnen verzorgenWanneer ik ’s avonds thuiskom, word ik direct begroet door mijn konijnen, heerlijk. Ze krijgen een kus of een hoofdmassage. Daarna check ik snel of ze nog voldoende hooi en water hebben en of hun toiletbak niet te vuil is. Konijnen zijn heel hygiënische dieren, het is belangrijk dat ze altijd toegang hebben tot een schone toiletbak. Of je moe bent van de werkdag of niet, de toiletbak moet regelmatig verschoond worden.

Ook zal je overal hooi terugvinden in je huis en regelmatig een verdwaalde keutel. Probeer je er niet aan te storen. Schaf je maar een goede stofzuiger aan want die ga je nodig hebben. 

Voorraden controleren

Is het hooi bijna op, heb je geen groenten en kruiden meer in huis of heb je de laatste bodembedekking net in hun toilet gegooid? Of het een weekdag is of het weekend, zorg maar dat je weet waar je terecht kan om je voorraden bij te vullen. Geen hooi is geen optie. Een dag te laat hun toiletbak verschonen, is geen (grote) ramp maar je konijnen zullen er niet altijd heel blij mee zijn....

Het belang van een konijnkundige dierenarts

Konijnen zijn gevoelige wezens en kunnen plotseling erg ziek worden. Konijnen zijn namelijk prooidieren en zullen niet snel laten zien dat ze ziek zijn. Wanneer ze dit wel doen, moet je ervan uit gaan dat er iets grondig mis is en direct een konijnkundige dierenarts contacteren.

Het is heel belangrijk om steeds voorbereid te zijn. Bij welke konijnkundige dierenarts kan je terecht ook in de avond en het weekend? Wanneer je geen konijnkundige dierenarts kan bereiken, of ze wonen te ver weg, wat doe je dan? Ken je konijn en als het kan, volg een cursus EHBO voor konijnen want dat ze voornamelijk ziek zijn ’s avonds of tijdens het weekend, was geen grapje. Op deze manier kan je eerste hulp toedienen tot je terecht kan bij jouw konijnkundige dierenarts.

Ook konijnen worden oud

Konijnen blijven niet heel hun leven jonge ukkies, ze worden gemiddeld 10 jaar oud. Net zoals mensen, zullen ze meer verzorging nodig hebben naarmate ze ouder worden. Dit houdt in dat je sommige konijnen dagelijks zal moeten verzorgen. Mijn Eddie heeft bijvoorbeeld een te dun oorkanaal waardoor haar oren dagelijks uitgespoeld moeten worden. Zij vindt het niet leuk en om eerlijk te zijn, ik ook niet. Maar het moet gebeuren of we het nu leuk vinden of niet, elke avond opnieuw. Hierdoor moeten we ook op regelmatige basis naar de dierenarts op controle. Dat konijnen goedkope huisdieren zijn, is de grootste misvatting van allemaal. Maar het financiële plaatje hoort er nu eenmaal bij.

Moraal van het verhaal

Deze routines herhalen zich gedurende het hele leven van jouw konijnen. Ben je moe of ziek? Het maakt niet uit, de konijnen moeten verzorgd worden, wees dus altijd voorbereid of vraag hulp. Maar als het een troost is, je krijgt er veel vriendschap en liefde voor in de plaats, konijnen zijn geweldige huisdieren. Eens deze geweldige wezens jouw hart hebben veroverd, zal je niet meer zonder kunnen.

        Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.