Een hond met een geel lintje of andere gele markering?

Mogelijk ben je het al eens tegengekomen: een hond met een geel lintje aan de riem of halsband. Maar waar staat dit symbool voor? Wij hebben het antwoord voor je!

Hondenexpert Dennis van Plateringen
09-01-2021

Personal paw space

Net als bij mensen, zijn er honden die liever wat afstand willen houden van soortgenoten of mensen. Deze honden hechten iets meer waarde aan persoonlijke ruimte (personal space). Deze honden zijn te herkennen aan een geel lintje om de halsband of aan de riem. Ook kan het een zakdoek of andere gele markering zijn.

Het initiatief met het gele linkje is gestart in Zweden in 2012 en staat bekend als ‘yellow dog’. Verhuisdieren vindt dit een goed idee en meer mensen zouden van dit mooie initiatief af moeten weten!

Waarom draagt een hond een geel lintje?

De reden waarom een hond een geel lintje draagt, kan variëren. De hond:

  • is ouder en/of slechthorend
  • heeft gezondheidsproblemen
  • volgt een training
  • is nerveus aangelegd
  • heeft een trauma
  • went nog na adoptie en komt mogelijk net uit het buitenland
  • is niet graag in de buurt van andere honden, mensen of dieren

Hoe ga je om met honden met een geel lintje?

Er zijn geen vaste richtlijnen hoe je met het gele lintje omgaat. Wat wel geldt: houd zo veel mogelijk afstand! Wacht even totdat hond en baas je gepasseerd zijn of loop met een grotere boog om de baas en zijn hond heen.

Natuurlijk ben je misschien nieuwsgierig naar de reden van het gele lintje, maar aanspreken hierop is geen goed idee. Je zou zomaar eens een schrikreactie kunnen veroorzaken of training kunnen verstoren.

Jij kunt yellow dogs helpen!

Ben jij voortaan extra alert op gele lintjes? Dank! Deel dit bericht of de boodschap met andere hondenbaasjes om zo de yellow dogs de ruimte te geven die ze enorm kunnen waarderen.
 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.