Een puberkonijn in huis!

Het lijkt logisch om een jong konijn, ook wel een kitten genoemd, in huis te halen wanneer je wil beginnen met konijnen houden. Kittens zijn ongelofelijk schattig, je kan ze optillen, ze zijn lief, zindelijk, kunnen goed samen hun soortgenoten en zijn gemakkelijk om te verzorgen. Maar dan, van de ene dag op de andere, verandert dit schattige konijntje in een fluffige nachtmerrie. Hoe kan dat nu?

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
31-08-2019

Deze transformatie vindt ongeveer plaats wanneer de kittens ongeveer 12 weken jong zijn. Rond deze leeftijd worden ze seksueel volwassen en veranderen hun doelen in voortplanting, markeren en beschermen van het territorium. De kittens veranderen in volwaardige pubers.

Puberteit bij konijnen

Bij rammetjes kunnen de testikels al dalen wanneer ze 10 à 12 weken jong zijn. Voedsters worden iets later seksueel volwassen, meestal wanneer ze 4 à 5 maanden zijn. De puberteit kan duren tot ze ongeveer 9 maanden oud zijn. Bij buitenhuiskonijnen zal je hier minder last hebben maar puberende binnenhuiskonijnen zijn in staat het bloed onder je nagels vandaan te halen.

Plotseling begint jouw konijn te cirkelen rond jouw benen terwijl het een zoemend geluid maakt. Jouw konijn kan tijdens de puberteit meer aandacht opeisen of wil niet meer aangeraakt worden, terwijl het voordien een echt “knuffelkonijn” was. Het konijn dat ooit zonder probleem opgetild mocht worden, begint plotseling te spartelen op leven en dood of durft zelfs uit te halen naar jou. Jouw konijn durft zelfs urine te sproeien, op jou! Kleine troost, het is een teken van liefde, misschien... Liefdesbeten, rijden op mensen en/of voorwerpen, het is allemaal typisch pubergedrag.

Konijn sloopt

Konijnen kunnen ook slopen!

Tijdens deze fase in hun leven willen konijnen verschillende texturen en smaken ontdekken, alles is nieuw voor hen. Dit is dé moment wanneer je meubels, planten of wat er ook op hun weg komt, eraan zullen geloven. Wanneer ze het niet vernielen door erop te plassen, zullen hun tanden of nagels het klusje wel klaren. Dat die schoenen nieuw zijn, tja, daar trekken ze zich niet veel van aan. Oh ja, heb ik al vermeld dat konijnen ervan houden te graven, vooral in dat hoekje waar je tapijt een beetje los zit?

Konijn ineens niet meer zindelijk

Jouw oh zo zindelijke konijn lijkt plotseling helemaal vergeten te zijn dat hij in de toiletbak moet plassen in plaats van ernaast. Overal in huis vind je (stinkende) keutels en plassen. Je konijn neemt het afbakenen van zijn territorium heel serieus. Ooit was het beste vriendjes met de andere konijnen in huis. Familiebanden of niet, plotseling vechten ze tot bloedens toe met elkaar. Kortom, het is niet gemakkelijk om een puber in huis te hebben. Veel konijnen belanden dan ook voor hun eerste verjaardag op Verhuisdieren of in het asiel…

Hoe begeleid je een puberkonijn?

Gelukkig kan je zelf maatregelen nemen om jouw pubers hun weg te laten zoeken in het leven zonder dat jouw huis eraan moet geloven. Castratie van zowel voedsters als rammen, wordt ten zeerste aangeraken. Het kan deze moeilijke periode een beetje aangenamer maken, zowel voor de konijnen als voor jou. Castratie is namelijk goed voor zowel hun emotionele als fysieke gezondheid (o.a. groot risico op baarmoederkanker). De kans is ook groot dat wanneer je jouw dieren op tijd castreert, ze gelukkig kunnen blijven bij hun soortgenoten want een konijn alleen houden, is tegen zijn natuur. Hou er ook rekening mee dat rammen nog minstens vier weken vruchtbaar zijn na castratie. Belangrijk: Laat de castratie verzorgen door een konijnkundige dierenarts!

Zorg ervoor dat alles dat niet mag sneuvelen of giftig is voor konijnen (bijvoorbeeld sommige planten), maar echt alles, uit het bereik is van jouw konijnen. Schaf desnoods een puppyren aan. Bied voldoende afleidingen (a.k.a. sloopmateriaal) aan en zorg dat je konijn altijd een konijnenvriend heeft. Behandel daarnaast jouw konijn als een konijn en probeer het bijvoorbeeld niet op te tillen. Het wordt gemakkelijker, beloofd, maar nu moet je nog even doorbijten.

KonijnencongresWil je meer leren over konijnen in de puberteit? Kom dan zeker naar mijn lezing “Een puber in huis” tijdens het Belgische Konijnencongres op 29 september 2019. Tot dan!

         Mail je vraag        

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.