Als dierenarts heb je regelmatig te maken met spoedgevallen. Situaties waarin snel gehandeld moet worden om erger leed of verslechtering van de status te voorkomen of om heftige pijn te verzachten. Welke eerste hulp (EHBO) kun je als baasje zelf al verlenen en wanneer moet je zo snel mogelijk naar je (dienstdoende) dierenarts?
Kleine en oppervlakkige huidwondjes kun je ontsmetten met dezelfde middelen die voor mensen gebruikt worden, zoals sterilon en betadine. Hierbij is het belangrijk om na het ontsmetten ervoor te zorgen dat het dier niet aan de wond kan likken of bijten. Dat is te voorkomen met een pleister of kraag. Als een wond zo diep is dat de huid volledig door is of er bloed uit druppelt, dan is het zaak de huid te laten hechten door je dierenarts en eventueel antibiotica voor te schrijven.
Hoe behandel je een wond van je hond?
Bij grote wonden die bloeden is directe druk op de wond het beste, maar alleen als dit het bloeden ook stopt. Met een theedoek, prop watten of sterliele gaasjes kan je de wond dicht houden. Let hierbij wel op je eigen veiligheid, de wond zal pijnlijk zijn dus pas op dat je niet gebeten wordt.
Als het bloed echt eruit spuit en dit niet te stoppen is met directe druk op de wond dan moet het bloedvat naar de wond toe dichtgedrukt worden. Hier zitten wel risico’s aan maar kan ook levensreddend zijn, hoe dit precies werkt kun je leren bij een EHBO cursus voor dieren.
Help, mijn hond of kat is benauwd
Benauwdheid is ook altijd spoed, het lichaam kan immers niet zonder zuurstof. Als de ademhaling van je dier ineens veel sneller gaat dan normaal, of er continue gehijgd wordt, dan is het zaak om met spoed naar je dierenarts te gaan. Zelf kan je de slijmvliezen (tandvlees en/ of tong) controleren op kleur. Deze hoort mooi roze te zijn, bij benauwdheid kan dit bleekroze, wit of zelfs blauw worden.
Vergiftiging bij dieren
Als je hond of kat iets heeft gegeten wat eventueel giftig is, kan je dit opzoeken op een gifwijzer. Een vergiftiging is altijd een combinatie van een bepaalde stof en een hoeveelheid, het is dus van belang te weten wat er gegeten is en hoeveel. Afhankelijk van wat er gegeten is, moet er eventueel gebraakt worden, of juist niet.
Braken is door je dierenarts op te wekken met een injectie. Vroeger werd er nog wel eens zout aan dieren gegeven om braken op te wekken. Dit is gevaarlijk want als er niet gebraakt wordt na het toedienen van het zout, dan is er naast de initiële vergiftiging ook nog eens een zoutvergiftiging. Geen zout geven dus!
Dier is aangereden
Na een valpartij of aanrijding ook altijd met je dier naar je dierenarts gaan. Sommige kwalen zoals een gescheurde blaas of middenrif zijn moeilijk te zien of te ontdekken en hebben direct behandeling nodig.
Let altijd goed op je eigen veiligheid, dieren die pijn hebben zullen zich verdedigen als je ze aanraakt of als je bij ze in de buurt komt.
Cursus Gezondheidscheck voor je hond of kat
Het is belangrijk om vroeg te signaleren dat je hond of kat iets mankeert. Om dat goed te kunnen, moet je natuurlijk weten waar je op moet letten. Via de Huisdierenschool kun je van Piet Hellemans een hele goede cursus volgen waarin hij je vertelt waar je op kunt letten en hoe je bepaalde zaken signaleert.