In Zuid-Europa (dat begint al bij Frankrijk) en tropische oorden komen andere parasieten voor dan in Nederland. Naast Leishmania en hartwormen brengt de teek in deze landen ook de ziektes Ehrlichiose en Babesiose over.
In Zuid-Europa (dat begint al bij Frankrijk) en tropische oorden komen andere parasieten voor dan in Nederland. Naast Leishmania en hartwormen brengt de teek in deze landen ook de ziektes Ehrlichiose en Babesiose over.
Ehrlichia
Bij Ehrlichiose dringen bacteriën de witte cellen binnen. Een hond kan binnen 1-3 weken na besmetting via een teek ziek worden, maar het kan ook maanden (zelfs jaren!) duren voor een hond ziek wordt. Het begint vaak met subtiele klachten zoals minder uithoudingsvermogen, bloedneuzen, oogontstekingen, sloomheid, bloedarmoede, koorts, ontstekingen aan gewrichten en spieren.
Als de hond een goede weerstand heeft, kan hij de ziekte verslaan, maar Ehrlichiose blijft altijd sluimeren. Bij een verlaagde weerstand kunnen de symptomen weer oplaaien. Ehrlichia is redelijk goed te behandelen met antibiotica (doxycycline).
Babesia
Bij Babesia gaat de bacterie juist in de rode bloedcellen zitten en veroorzaakt zo bloedarmoede. Symptomen kunnen verder zijn:
- Matige tot hoge koorts
- Lusteloosheid
- Slechte tot afwezige eetlust
- Geelzucht
- Braken
- Rood gekleurde urine
- Shock
- Nierfalen
- Hersenverschijnselen
- Maagdarmklachten
Als een hond niet behandeld wordt, overlijd hij aan deze ziekte. Gelukkig kan Babesia kan behandeld worden, maar de behandeling geeft veel heftige bijwerkingen. Door de bloedarmoede die Babesia veroorzaakt moet er soms een bloedtransfusie gegeven worden.
Buitenlandse hond
Als je een hond uit het buitenland adopteert is het altijd goed om na te vragen of je hond getest is op één van deze ziektes. Ze kunnen er dus prima mee leven, maar dan weet je wat er aan de hand is als je hond één van bovengenoemde symptomen laat zien.
Op vakantie
Deze ziektes komen niet alleen voor bij honden uit het buitenland. Als jouw hond ooit eens in Frankrijk (of zuidelijker, inclusief centraal Europa en de Balkan) geweest is en bovengenoemde klachten heeft, laat hem of haar testen op Ehlicha en Babesia.
Niet alle dieren vertonen alle klachten en er kan ook een acute vorm van ziekte optreden, dat dieren heftiger ziek zijn. Bij de chronische vormen (net als bij Leishmaniose) zie je jouw hond in een paar weken tot maanden een paar jaar ouder worden. Bespreek dit dan met je dierenarts en laat je hond bij twijfel testen. Vertel het ook altijd als je hond in een (sub)tropisch gebied is geweest.
Bescherm je hond
Gelukkig is besmetting te voorkomen, of in ieder geval kan de kans op besmetting aanzienlijk verkleind worden door aan goede tekenpreventie te doen. Dit kan met pipetjes, tabletten of tekenbanden en hier kan je een hoop ziekte en ellende bij jouw hond(en) mee voorkomen. Blijf daarnaast elke dag je hond controleren op teken, ook na een fijne wandeling in Nederland en verwijder teken als je deze op je hond vindt.
Als je hier een fijn knuffelmoment van maakt en een massage en wat lekkers na afloopis je hond al snel weer vergeten dat je die nare parasiet uit zijn vacht hebt gehaald.
Zorg goed voor elkaar en blijf gezond!