Franse bulldog helpen met operatie

Franse bulldoggen hebben, net als andere kortsnuitige honden zoals de mopshond, Engelse bulldog, shih tzu en boxer, vaak moeite met ademhalen door hun korte snuiten. Ze behoren tot de zogenoemde brachycefale rassen. Met een operatie is die benauwdheid vaak te verlichten. Maar is dat niet de omgekeerde wereld?

Gastbloggers Nienke Oort
01-06-2019

We spreken hierover met drs. Tjerk Bosje, internist bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam en bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

“Het is natuurlijk een beetje gek. Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto. Je koopt willens en wetens een auto die kapot is en je weet dat je er pas mee kunt rijden nadat je hem naar de garage hebt gebracht. Zo is het ook met de brachycefale rassen: je weet dat je een zieke hond koopt, maar met een operatie kun je hem er vaak weer bovenop krijgen”, legt Bosje uit. 

"Het komt voor dat Franse bullen zo benauwd zijn, dat ze al voor hun eerste jaar geëuthanaseerd moeten worden."

Franse bulldog is een gehandicapt dier

Vooropgesteld vindt Bosje als dierenarts dat je een dier in nood moet helpen. Dus als je hond benauwd is en je kunt dat oplossen door hem te laten opereren, moet je dat zeker doen. “Maar”, zegt hij, “het is natuurlijk eigenlijk van de zotte dat er nog steeds fokkers zijn die zulke zieke en gehandicapte dieren willens en wetens op de wereld zetten. We hadden laatst een fokker die een zuurstoftank heeft aangeschaft voor zijn pups die al benauwd ter wereld komen. Laten we daar nu alsjeblieft mee ophouden.”

Franse bulldog opereren benauwd

Een hond met een te korte snuit weer lucht geven, is een pittige operatie. “Je moet het zo zien: je hebt een normale lange snuit en deze is volledig ingedeukt, alsof de hond ergens tegenaan gelopen is. Al het weefsel zit er gewoon, maar allemaal opgestroopt en opgehoopt. De neusgaten zitten dus praktisch dicht. Daarnaast is de huig vaak te lang en hangt tussen de stembanden in. Dit moet allemaal hersteld worden tijdens die operatie. Dat is zeker niet niets”, zegt de internist.

"Sommige kortsnuitigen hebben een te nauwe luchtpijp. Dit is operatief niet aan te pakken en deze honden blijven dus altijd benauwd."

Een dergelijke operatie wordt ook meestal niet vergoed door een verzekering en kost de eigenaar dus zo maar €1.000 tot €1.200,-.

Bosje is blij dat de minister nu standpunt heeft genomen en heeft gezegd dat het fokken van zieke honden verboden is. De mopshondenvereniging heeft daarom besloten te stoppen met het fokken van dit ras. Een goede beslissing, vindt Bosje.

“Natuurlijk kun je deze honden nog steeds in het buitenland wel kopen. In Nederland lopen we aardig voorop met dit besluit. Wat ik hoop is dat het bewustwording creëert. Bij fokkers, bij keurmeesters van hondenshows en bij de consument. Laten we met z’n allen open staan voor het kruisen van rassen zodat er weer gezonde honden ter wereld komen. Daar wordt toch iedereen blij van, lijkt mij.”

Advies van dierenarts Bosje over de Frans Bulldog

Heb je een hondje dat snurkt, aarzel niet en ga naar je dierenarts! Snurken is niet schattig, je dier heeft het benauwd en constant het gevoel te stikken. Hoe eerder je het dier helpt, hoe minder kans op blijvende schade aan bijvoorbeeld de stembanden.

Wil je toch graag een Franse bulldog of een shih tzu adopteren? Klik dan op de links en verdiep je eerst in het ras.