Featured

Gedragsproblemen starten bij kitten

door Yvon Sweere – Kattenexpert – 23-04-2012

Gedragsproblemen kunnen om verschillende redenen ontstaan maar een belangrijke oorzaak ligt vaak in de jeugd. Als een kitten te vroeg wordt gescheiden van moeder en nestgenoten, of soms juist te laat naar een nieuwe omgeving verhuist, kan er asociaal gedrag, agressie of angst ontstaan.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de leeftijd waarop een kitten zelfstandig kan eten (7 á 8 weken) niet per se de leeftijd waarop het kitten al op kamers kan. Op welke leeftijd dan wel is niet eenduidig te beantwoorden. Dat hangt namelijk af van de situatie waarin het kitten opgroeit en van de omgeving waarin het kitten naar toe verhuist.

Goede socialisatie kitten

Stel dat een kitten opgroeit met mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren. En dat het kitten veel verschillende prikkels zoals huishoudelijke geluiden ervaart. Dit kitten wordt goed gesocialiseerd en kun je beter wat langer bij de moeder en nestgenootjes laten.

Bijvoorbeeld tot 10 weken als er in de nieuwe omgeving contact met  andere katten mogelijk is, en als dat niet mogelijk is misschien zelfs wel tot 14 weken. Voor de ontwikkeling van sociaal gedrag is het namelijk van belang dat een kitten 9 tot 14 weken contact heeft met soortgenoten.

Slechte socialisatie

Een ander verhaal wordt het als een kitten opgroeit in een omgeving met weinig prikkels zoals een schuur, waar het weinig contact heeft met mensen of kinderen. Dit kitten kan maar beter vroeg weggehaald worden zodat het nog gemakkelijk kan wennen in de nieuwe omgeving. Zeker als het naar een druk huishouden met kinderen verhuist. Na 9 weken neemt bij kittens namelijk de neiging om angstig te reageren op nieuwe dingen toe, en neemt het vermogen zich aan te passen en te herstellen af. 

Er is echter wel een wettelijk vastgelegde minimum leeftijd van 7 weken waar we ons aan moeten houden. In de tussentijd zou het goed zijn om dit kitten alvast regelmatig te bezoeken met kinderen en is het verstandig om twee kittens te nemen zodat het kitten sociale vaardigheden kan blijven ontwikkelen.

Gezonde afweer

Ideaal gezien heeft een kitten op het moment van verhuizing ook een goede afweer ontwikkeld. De scheiding van de moeder en het weghalen uit de vertrouwde omgeving leidt namelijk tot stress en daarmee tot een vermindering van de afweer. Inenting kan bijdragen aan bescherming tegen ziektes en is mogelijk vanaf 8-9 weken. Het kitten is dan op een leeftijd van 10-11 weken goed beschermd.

Soms is het echter beter om een risico te nemen op het gebied van de immuniteit ten gunste van de gedragsmatige ontwikkeling, zoals bij het schuurkitten hierboven.

         Mail je vraag         

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier