Geperste brok of krokante brok?

Een nog vaak gehoorde vraag van eigenaren die hun hond brokvoeding geven is: Waarom zou ik kiezen voor een geperste of juist voor een krokante brok? Zijn de verschillen nu echt zo groot? Wordt je hond ziek als je de twee soorten door elkaar geeft?

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
04-09-2021

Als je op internet gaat zoeken kom je de meest uiteenlopede adviezen tegen. Vele voorzien van angstaanjagende argumenten waardoor je het wel uit je hoofd laat om bepaalde voedingen te gaan geven.

Ingrediënten

Als eerste is het belangrijk om duidelijk te hebben dat kwaliteit van gebruikte ingrediënten en welke ingrediënten je gebruikt voor het grootste deel bepaalt wat de kwaliteit van het brokje is.

In theorie kun je voor zowel een geperst als een krokant brokje grofweg dezelfde ingrediënten gebruiken. Bijvoorbeeld: kip, rijst, zalm, aardappel, mais, dierlijk vet, gist.

Laten we als tweede kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen de productieprocessen van de twee soorten voedingen.

Wat is het verschil tussen een geperste en krokante brok?

Bij beide processen maken ze namelijk wel gebruik van dezelfde hoogwaardige kwaliteit grondstoffen. Het verschil zit hem eigenlijk in de bereiding van de brokken en hierdoor wordt de structuur van de ene brok anders dan die van de andere brok. Zo zie je bij een geperste brok een compact brokje ontstaan en bij een krokante brok juist een luchtig brokje ontstaan.

Geperste brokken

Bij het maken van geperste brokken vinden de volgende stappen plaats:

  • De ingrediënten worden gemengd
  • Het mengsel wordt verwarmd door middel van stoom
  • Alles wordt geperst door middel van een matrijs
  • Het geheel wordt afgesneden
  • Vervolgens kan alles afkoelen
  • Daarna kan het de verpakking in

Voordelen van een geperste brok:

  • Ze nemen minder ruimte in, in de verpakking
  • Ze worden iets makkelijker verteerd omdat het brokje sneller uit elkaar valt

Krokante brokken

Bij het maken van krokante brokken vinden de volgende stappen plaats:

  • De ingrediënten worden gemengd
  • Het mengsel wordt verwarmd door middel van stoom in een extruder
  • Alles wordt onder druk gebracht
  • Alles wordt geperst door middel van een matrijs
  • Het geheel wordt afgesneden
  • Daarna mag het geheel drogen
  • Vervolgens kan alles afkoelen
  • Daarna worden de brokken nog gecoat
  • Waarna het de verpakking in kan

Voordelen van een krokante brok:

  • Ze geven vaak meer vulling (ideaal bij bijvoorbeeld afvallen)
  • Ze zijn vaak harder hierdoor moet er beter gekauwd worden
  • Hierdoor ontstaat er minder tandplak
  • Ze zijn vaak smaakvoller

Daarnaast zijn er in dit soort brok meer verschillende vormen te produceren, waardoor het brokje voor bepaalde rassen een bepaald voordeel kan hebben. Voor een Labrador kan een brokje ontworpen worden zodat hij gestimuleerd wordt erop te kauwen en minder snel te eten. En voor een kortsnuitige hond, zoals de bulldog kan de vorm worden aangepast zodat hij het brokje eenvoudiger op kan pakken.

Vers vlees

Een andere reden om voor krokant te kiezen kan zijn dat je graag een brok wil op basis van vers vlees in plaats van op basis van vleesmeel. In een geperste brok is dit niet mogelijk, waardoor je dan al snel bij een krokante brok uitkomt. 

Een veel gehoord argument als we het over brokken hebben is dat je de ene variant wel mag mengen met bijvoorbeeld een diepvries vers vlees voeding en de andere variant niet. Dit zou zijn, omdat de geperste brokken zinken in de maag en de krokante brokken blijven drijven in de maag. Dit is ooit ‘aangetoont’ door beide brokken in een glas water te doen voor een bepaalde tijd en te kijken wat er dan gebeurt. Echter is het zo dat een maag eigenlijk niet stilstaat als er voeding in zit en juist door zijn bewegingen alles mengt. Hierdoor krijgt het niet eens de kans om te gaan drijven of zinken. 

Conclusie

Welke keuze jij maakt hangt vooral af van hoe je hond op een bepaalde brok reageert. Beide brokken zijn goed en de ene is niet beter dan de ander. Wat voornamelijk van belang is hoe goed kan je hond de ingrediënten van de voeding verteren? De ingrediënten geven je namelijk meer informatie dan alleen de vorm of de bereiding van het brokje. Eigenlijk kun je - hoe simpel het ook klinkt - het beste beide eens uitproberen om te kijken hoe je hond het op een voeding doet.

Wel nog een kleine opmerking hierover. Op basis van het proberen van één voeding geperste of krokante brok kun je niet echt een uitspraak doen. Je zou meerdere (door verschil in samenstelling) soorten geperst of krokant moeten proberen om een oordeel te vellen over de vorm. Daarnaast is het zeker aan te raden om minimaal een maand (het liefst zelfs twee) een voeding te geven om te zien hoe een hond het er op doet.

Mocht je toch twijfelen dan kan je altijd advies vragen in een dierenspeciaalzaak, dierenarts of voedingsdeskundige.