Heleen maakte een succesmatch in coronatijd

Ondanks het coronavirus zoeken honden en katten nog steeds een (nieuw) baasje. Het herplaatsen van dieren gaat gewoon door. Hoe verlopen die adopties nu? Neemt iedereen extra maatregelen? Heleen maakte een succesmatch met hond Floortje en vertelt hoe de overdracht plaatsvond.

Succesmatches Maaike van Poelje
07-04-2020

"Twee weken geleden had ik niet gedacht dat ik nu een hond in huis zou hebben. Het is allemaal in een sneltreinvaart gegaan, vanwege corona. Dat begon al bij ons besluit om toch maar eens serieus op zoek te gaan naar een hond. De wens bestond al, laat ik dat vooropstellen. Maar doordat ons wereldje nu nog kleiner werd vanwege alle maatregelen, werd die wens steeds sterker. Dat steeds maar alleen thuiszitten, werkt niet positief op je gemoed. Op een gegeven moment komen de muren op je af! Met een hond kom je tenminste nog buiten en je beweegt meer. Zowel mijn partner als ik waren al veel thuis vanwege gezondheidsredenen, maar nu helemaal. Kortom, dit was het juiste moment om de knoop door te hakken en actief op zoek te gaan.”

Augustus vorig jaar besloten Heleen en haar partner om het hondje dat ze toen hadden, in te laten slapen. Het dier was acht jaar oud, maar leed aan zoveel fysieke ongemakken dat er in hun ogen geen andere oplossing meer was. “We hadden de hond ooit via Marktplaats gevonden. Dat is natuurlijk geen betrouwbaar platform en dat hebben we aan den lijve ondervonden. Ons hondje was waarschijnlijk helemaal doorgefokt, ze had allerlei erfelijke aandoeningen en kon niet normaal bewegen op haar vier poten.”

Heleen is zelf als kind eens gebeten door een hond en heeft daardoor een deukje opgelopen in haar vertrouwen in honden. “Ik wilde dus heel graag weer een andere hond, maar dat moest er wel eentje zijn die aan mijn ´eisen´ voldeed. Liefst aan de kleine kant en met een karakter dat ik volkomen kan vertrouwen. In asiels zitten vaak de type honden waar ik angst voor heb. Die vallen sowieso al af.”

“Al googelend kwam ik terecht op Verhuisdieren. En daar zag ik wèl allemaal leuke honden op staan! Echt, ik kan de site iedereen aanraden! We hadden met een aantal honden een match, maar Floortje sprong er voor mij meteen uit. Ook mijn partner viel voor haar. Haar uiterlijk heeft veel weg van ons oude hondje, maar het was niet eens mijn bedoeling om een gelijkend dier te vinden. Het kwam gewoon zo uit, we hadden echt een klik met haar. Nou, dat blijkt!”

ADOPTIE TIJDENS CORONA

Adoptie ten tijde van corona

Dolblij zijn ze met Floortje, al twee weken lang. Het hondje zat in een opvanggezin voor Stichting Dogs by Merlyn. Normaliter volgt de stichting een vastgestelde procedure van een intakegesprek, een kennismaking met de hond en vervolgens een huisbezoek door een vrijwilliger.

Omdat er echter allerlei signalen kwamen vanuit de overheid dat er rigoureuze maatregelen zouden komen, heeft de stichting wat soepeler met de regels gewerkt. Na het eerste intakegesprek ging Heleen met haar partner op bezoek bij het gastgezin. De klik die er met Floortje op het computerscherm was, was er ook in de realiteit. Uiteraard hielden gastgezin en Heleen met partner gepast de 1,5 meter afstand van elkaar.

Versnelde procedure door corona

Omdat geen van de betrokkenen gezondheidsklachten hadden, werd besloten de adoptie door te zetten. De volgende stap zou een huisbezoek zijn, maar op dat moment sprak Rutte al van nog strengere maatregels. “Stichting Dogs by Merlyn heeft echt heel fijn met ons meegedacht. Vooraf heeft ze ons gebeld en overlegd of Floortje bij het huisbezoek al meteen zou mogen blijven wanneer alles positief verliep. De kans was immers groot dat wanneer we nog een paar dagen zouden wachten, Floortje helemaal niet meer zou kunnen komen! Wij vonden het natuurlijk heel fijn, maar snel ging het wel. Ik had gelukkig nog allerlei spulletjes in huis van ons vorige hondje, alleen voer ontbrak nog.”

“Het is de perfecte tijd voor Floortje om rustig bij ons te wennen. We zijn veel thuis en er komt niemand over de vloer. Buiten is het ook rustig, kortom, ideaal voor haar. Ik zie dat ze best wat angst in zich heeft voor nieuwe, vreemde dingen. Laatst liepen we langs een veld waar Schotse Hooglanders staan. Nou, dat vond ze duidelijk spannend en ze begon al trekkend bewegingen te maken om zich uit de voeten te maken. Kortom, ze heeft nog wel wat hobbeltjes te nemen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Mettertijd komt ze er wel. In tijden van corona zijn de omstandigheden daarvoor ideaal. Dat is dan weer een voordeel van deze situatie.”

Heleen realiseert zich goed dat wanneer de coronatijd weer voorbij is en ze wat vaker weg zal zijn van huis, Floortje daaraan zal moeten wennen. Gelukkig valt de omslag wel mee, ze werkte toch al niet fulltime buitenshuis en haar partner evenmin. Dat zal dus wel loslopen. Heleen is al met al heel blij met haar nieuwe viervoeter in huis. “Floortje is een ontzettend lief hondje, ik vertrouw haar in alle opzichten. Ik zou haar nu al niet meer willen missen!”

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren