Kan ik ondanks corona nog een dier adopteren?

Het is een lastige tijd, voor iedereen. Bij Verhuisdieren komt nu af en toe de vraag binnen of het ondanks het coronavirus wel veilig is om nu tweedekansdier te adopteren of te herplaatsen. Wij denken dat het belangrijk is dat mensen - altijd, maar vooral nu - bij het herplaatsen en adopteren van een huisdieren hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Nieuws Redactie Verhuisdieren
17-03-2020

Omdat nu is vast komen te staan dat huisdieren - op zeer kleine schaal - ook besmet kunnen raken met het virus, is voorzichtigheid echt geboden. Het is niet vastgesteld dat een besmet dier het virus kan overdragen op mensen, vandaar dat Verhuisdieren vooralsnog geen reden ziet om herplaatsingen te staken. Houd je echter aan onderstaande tips!

Tips bij dier herplaatsen tijdens coronavirus

Als je een kat of hond wilt/moet herplaatsen, neem dan de volgende aandachtspunten mee in je overweging:

  • Is het echt noodzakelijk dat je het dier NU herplaatst of kan het ook als de ergste fase van corona-besmetting voorbij is?
  • Zijn jij en je huisgenoten vrij van corona-klachten?
  • Is je huisdier fit en gezond?
  • Als jij of je huisgenoten gezondheidsklachten hebben, is het NIET verstandig je dier nu te herplaatsen. Probeer een passende oplossing, ook in het belang van het dier, te bedenken voor de komende weken. 
  • Normaal raden wij aan om kennis te maken met het dier in de huiselijke omgeving waar het dier verblijft. In deze tijd is het misschien beter om eerst een videocall (kan eenvoudig via WhatsApp) te doen, elkaar via de video te leren kennen en op beeld te zien hoe het dier zich thuis gedraagt.
  • Geef geen spullen mee van het dier, laat het nieuwe baasje alles zelf nieuw aanschaffen.
  • Willen beide partijen doorgaan met een eventuele adoptie, vraag dan of de potentiële adoptant vrij is van corona-klachten en spreek buitenshuis af. Met de hond bijvoorbeeld in een park en een kat/konijn in een reismand.
  • Maak heel duidelijke afspraken over een proefperiode omdat de kennismaking, en dus om te bekijken of er een klik is met het nieuwe baasje, anders dan anders gaat. Maak de afspraak dat het dier terug mag als er geen klik blijkt te zijn.

Tips bij dier adopteren tijdens coronavirus

Nu je veel tijd thuis door moet brengen en je eigenlijk al graag een huisdier wilde, kan dit het laatste zetje zijn om nu toch echt over te gaan tot adoptie. Neem dan de volgende punten in overweging:

  • Stel je zelf de vraag of je ook goed voor het dier kunt zorgen als het dagelijks leven straks weer normaliseert. Ben je dan voldoende thuis?
  • Ben je vrij van corona-klachten?
  • Als jij of je huisgenoten gezondheidsklachten hebben, is het nu NIET verstandig een dier te adopteren. Stel de adoptie even uit.
  • Normaal adviseren wij een dier altijd te ontmoeten bij het oude baasje thuis. In deze tijd is het misschien beter om eerst een videocall (kan eenvoudig via WhatsApp) te doen, elkaar via de video te leren kennen en op beeld te zien hoe het dier zich thuis gedraagt.
  • Wil je de adoptie na de videocall door laten gaan, vraag de oude baas of hij en zijn huisgenoten vrij zijn van corona-klachten en spreek buitenshuis af. Met de hond bijvoorbeeld in een park en een kat/konijn in een reismand. Draag eventueel handschoenen tijdens de overdracht. 
  • Ga het dier niet met de hele familie ophalen, maar houdt het aantal mensen beperkt. 
  • Neem geen oude spullen mee van het dier, maar breng zelf een riem mee en koop een nieuw kussen/mand, etensbak etc.
  • Maak heel duidelijke afspraken over een proefperiode omdat de kennismaking, en dus om te bekijken of er een klik is met het huisdier, anders dan anders gaat. Maak de afspraak dat het dier terug mag als er geen klik blijkt te zijn.
  • Adopteer je een hond, doe hem dan bij thuiskomst direct even in bad. Dit is NIET bevorderlijk voor het wenproces van de hond, maar onze gezondheid gaat nu even voor. Hou de badsessie zo kort mogelijk. Was daarna nog even goed je eigen handen.
  • Adopteer je een kat, hou de kat dan minimaal 24 uur in een aparte kamer en was goed je handen nadat je de kat geaaid hebt.
  • Adopteer je een konijn, laat het konijn dan minimaal 24 uur met rust in zijn eigen verblijf. Was je handen nadat je hem hebt geaaid of aangeraakt.

Een dier adopteren van een stichting

Ben je van plan een dier te adopteren van één van de stichtingen die gebruik maken van Verhuisdieren, vraag dan voorafgaand aan de ontmoeting heel goed wat zij voor maatregelen nemen om een eventuele besmetting te voorkomen! Stelt de stichting voor om op een plek buitenshuis af te spreken, vraag dan voorafgaand om een videocall waarin het dier te zien is in de huiselijke omgeving van het gastgezin/foster. 

HULP NODIG BIJ VERZORGING OF WIL JE HELPEN BIJ DE VERZORGING?
Maak dan een oppasprofiel aan voor je huisdieren of een profiel om op een dier te passen

Verantwoordelijkheid Verhuisdieren

We zijn ons er van bewust dat er aan het adopteren van een tweedekans huisdier op dit moment ook risico’s kleven. Toch willen wij de website niet stilleggen, omdat er noodsituaties kunnen zijn waarin een dier het beste zo spoedig mogelijk herplaatst kan worden. Verhuisdieren neemt haar vernatwoordlijkheid door haar gebruikers zo goed mogelijk in te lichten naar aanleiding van de informatie die nu bekend is bij het RIVM met betrekking tot huisdieren. Lees deze blog over een verantwoordelijke omgang met huisdieren tijdens coronaperiode, gebaseerd op de informatie van het RIVM.

Daarbij gaan wij ervan uit dat mensen in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en als zij gezondheidsklachten ervaren GEEN contact zoeken met andere personen. Dus dan ook geen dier ter adoptie aanbieden of een dier gaan adopteren.

LET OP: Verhuisdieren matcht alleen het dier aan een mogelijke nieuwe baas. De daadwerkelijk adoptie is een afspraak tussen oude baas/stichting en nieuwe baas. Verhuisdieren kan geen inschatting maken of de adoptie veilig is. Maak zelf een goede inschatting.