Help, mijn hond stinkt naar hond!

Sommige honden kun je al vanaf meters ver ruiken. Ze hebben zo’n penetrante hondenlucht om zich heen. Of je komt bij iemand in huis en denkt, het ruikt hier naar hond… Waar komt dit eigenlijk door?

Vachtexpert Diana Leeuwe
16-02-2024

Het heeft vaak te maken met een probleem in de huid van de hond. Het verhoorningsproces. In een gezonde huid wordt de buitenste laag van de opperhuid elke drie weken vernieuwd. Dit proces noemen we de verhoorning (keratinisatie).

De opperhuid bestaat uit meerdere lagen cellen en samen met een vetlaag tussen de huidcellen biedt dit een bescherming tegen invloeden van buitenaf. Bij elk haarzakje zit ook een talgklier. Deze klieren zorgen voor een constante aanvulling van de talglaag op de opperhuid. Talg heeft meerdere functies waaronder het verzorgen van de huidcellen en bescherming tegen micro-organismen zoals bacteriën. Samen met de haren en microflora op de huid wordt het lichaam zorgvuldig en voortdurend beschermd. Maar niet bij elke hond functioneert deze afweer goed.

Seborroe

Keratoseborroe, ofwel seborroe, beschrijft een huidafwijking waarbij de huid droog of juist vet aanvoelt. Vaak is er sprake van een overmatige talgproductie. De hond voelt vettig aan of heeft een soort huidsmeer wat afgeeft als je hem aait.

Meestal hebben deze honden ook last van schilfers (‘roos’). Ze hebben een doffe en droge vacht, overmatige schilfering (‘roos’), schilferige of korstige plekjes of een vettige en stinkende huid. De aanwezigheid van schilfers betekent dat het loslaten van de dode huidcellen ontregeld is.

Huidinfectie bij de hond

We zien bij deze honden regelmatig huidinfecties en ze ruiken over het algemeen sterk (typische ‘hondenlucht’). Zo op het eerste gezicht hoeft de hond niet meteen vol huidproblemen te zitten, maar bij nader onderzoek aan de huid, zie je echter vaak wel één van bovenstaande problemen in de vacht.

Oorzaken voor seborroe zijn: 

  • hormonale aandoeningen (traag werkende schildklier)
  • parasieten zoals bacteriën, schimmels of gisten
  • allergie
  • verkeerde shampo waardoor de pH van de huid verstoord raakt
  • voedsel 
  • en nog veel meer...

Het is goed te behandelen, mits de oorzaak van de aandoening achterhaald wordt en de secundaire infecties van de huid worden aangepakt.

Om de seborroe klachten te behandelen worden milde shampoos speciaal voor deze aandoening aangeraden of andere verzorgingsproducten zoals mousse die in de vacht kan worden gekneed. Bij honden met een erg droge huid is het gebruik van huidconditioners aan te raden en kunnen er essentiële vetzuren als voedingssuplement worden bijgegeven. Deze kunnen ook op de huid gedruppeld worden met een pipet en dienst doen als een soort bodylotion.

Een goede dermatologische trimsalon kan je advies geven of helpen in de verzorging.