Er zijn letterlijk duizenden katten die bang zijn voor vuurwerk. Sommige katten zijn in aanleg of door een beperkte gewenning aan harde geluiden al angstig aangelegd. Maar je kat kan ook negatieve ervaringen hebben met vuurwerk en daardoor angstig zijn geworden. Onderschat dit probleem niet, veel katten worden daarna ook angstig voor andere harde en/of onverwachte geluiden.
Angst is een negatieve emotie en je kat kan hier erg last van hebben. Zonder training en medicatie zijn dit dagen waarin hij leert dat er een bedreiging is waar hij geen invloed op heeft en vaak onverwacht zijn en wordt hij alleen maar angstiger.
Bedenk eens waar je zelf bang voor bent en probeer je voor te stellen hoe het is als je hier een paar dagen regelmatig mee te maken hebt. Dan voel je hoe naar dit is. Dit is ook zo voor je kat.
Gelukkig kan je wel wat doen aan vuurwerkangst.
Hoe herken je angst bij je kat?
Katten die angstig zijn die schuilen, sluipen rond of rennen soms zelfs in paniek rond op zoek naar een schuilplek. Angstige katten duiken vaker ineen of blijven stil liggen op een plek met grote pupillen, hun staart dicht tegen zich aan en met plattere oren. Soms worden ze agressief wanneer je ze te dicht benaderd. Vaak laten ze ook stresssignalen zien zoals pootje heffen, kort langs hun bek likken, rimpelingen door hun vacht etc. Als de angst groot is dan stoppen ze vaak ook met eten en drinken en wachten stilletjes af tot de bedreiging voorbij is. Ze zijn ook niet tot spel te verleiden.
Hoe ga je om met de angst van je kat?
Vuurwerkangst is te trainen. De training en het geven van medicatie moet je wel jaarlijks herhalen omdat de aangeleerde angst niet geheel verdwijnt. En als een kat in aanleg al wat angstig is, is trainen en het geven van medicatie essentieel. Het trainen helpt om je kat beter om te leren gaan met het vuurwerk, maar de angst verdwijnt meestal niet totaal, maar kan wel verminderen en dit komt het welzijn van je kat ten goede.
Een training houdt in dat je je kat langzaam laat wennen aan de geluiden en de flitsen van vuurwerk. Dit kan je doen met een speciale trainingscd of met geluiden en flitsen op internet. Het beste is om dit in samenwerking met een gedragstherapeut te doen zodat je weet welke stappen je wanneer moet zetten.
Ook voor katten die geen angst voor vuurwerk hebben, maar toch wat onrustig worden tijdens de dagen rondom Oud en Nieuw is het goed om hen te trainen waarbij je de training kunt ondersteunen met voedingssupplementen. Probeer je kat ook tot spel te bewegen zodat hij zijn aandacht niet op het vuurwerk richt.
Bij matige angst kan je een maand van te voren gaan trainen maar wel met gedragsmedicatie als ondersteuning.
Bij ernstige angst moet je een paar maanden van te voren beginnen met trainen en altijd met ondersteuning van medicatie.
Middelen bij vuurwerkangst bij katten
Er zijn verschillende middelen op de markt. Welke medicatie het beste op welk moment in te zetten is kan je het beste overleggen met je dierenarts. Heb je wat weerstand om je kat medicatie te geven? Bedenk dan dat angst een heel nare emotie is en je je kat juist helpt om medicatie te geven.
Sommige middelen zijn angstremmend en wat versuffend. Dit is voor de korte termijn prima en essentieel om nieuw trauma te voorkomen. Deze kan je dus goed inzetten op oudejaarsavond. Andere middelen zijn angstverlagend en niet versuffend, deze zijn vooral goed in te zetten als onderdeel van het trainen van je kat op vuurwerk. Er zijn ook middelen die ingezet kunnen worden voor acute momenten zoals wanneer je je kat niet getraind hebt. Deze zorgen voor een sneller herstel van de acute stressreactie.
Voorkom dat je je kat te veel medicatie geeft door de instructies van je dierenarts goed op te volgen.
Medicatie is dus, naast trainen, een onderdeel van het leren omgaan met vuurwerk zonder angst. Je doet je kat en jezelf hier een groot plezier mee!
Tips rond oudejaarsavond
- Schuilmogelijkheid aanbieden, het beste is als deze al een tijdje van te voren aanwezig zijn zodat je kat leert hier gebruik van te maken.
- Zet muziek of de tv aan, doe de gordijnen dicht, en hou op elke verdiepig veel licht aan.
- Laat de kat tijdens oudejaarsavond of als er al eerder geknald wordt in je buurt niet naar buiten.
- Blokkeer het kattenluik zodat je kat weet dat hij hier niet door naar buiten kan.
- Laat je kat niet alleen thuis.
- Let op ontsnappen naar buiten.
- Regel eventueel een pension waar je kat helemaal niet in aanraking komt met vuurwerk.
- Steek zelf geen vuurwerk af in de buurt van je huis.