Medicatie bij vuurwerkangst

Angst is een heftige emotie, ook bij huisdieren. Als je kat of hond een angst heeft, bijvoorbeeld voor vuurwerk, is het belangrijk dat je als baasje deze emotie heel serieus neemt en daar verantwoord mee om gaat. Soms is die angst zo groot, dat het in het belang van het dier is dat je wat kalmerende medicijnen geeft. Maar welke middelen zijn nu wel goed en welke niet?

Dierenarts Piet Piet Hellemans
04-11-2022

Dierenarts Piet Hellemans krijgt de vraag nu dagelijks en geeft ons inzicht in welke medicijnen nu veilig in gebruik zijn en welke absoluut niet.

Er bestaat geen pilletje tegen vuurwerkangst

‘Laat ik elk baasje meteen uit de droom helpen: hét medicijn tegen vuurwerkangst bestaat niet. Er is niet één middel dat alle dieren van een angst af kan helpen. Mensen kunnen ook niet met een pilletje van hun angst voor spinnen worden afgeholpen.

Soms kan een dier van een angst worden afgeholpen met behulp van een honden- of kattengedragskundige. Want een angst kan ook ontwetendheid zijn en door een dier rustig aan ‘dat enge gebeuren’ te laten wennen, kan de angst in sommige gevallen verminderen.

Toch werkt dat niet altijd en soms zijn er medicijnen nodig om de ergste angst iets beter onder controle te krijgen, voor je kunt beginnen met trainen. Welke medicijnen kun je dan inzetten?

Angst kat vuurwerk

Medicijnen met kalmerend effect

Vroeger werden narcosemiddelen voorgeschreven (zie mijn Don’t-lijst). Gebruik deze niet, deze zijn gevaarlijk! De zintuigen werken nog steeds maar de kat of hond kan zich niet meer bewegen, waardoor het dier werkelijk in paniek kan raken. En als baasje heb je niets in de gaten, ‘want hij slaapt toch lekker?’ En mocht je dier een hart- of ander orgaanprobleem hebben, dan is dit medicijn zelfs levensgevaarlijk!

"Medicinale ondersteuning is feitelijk alleen symptoombestrijding,
je haalt er de angst niet mee weg!"
Piet Hellemans

Medicijnen als ondersteuning

Ondergenoemde medicatie en supplementen (Do-lijst) werken dus alleen in combinatie met andere maatregelen (vertrouwen van de baas, zich veilig voelen en eventueel een plan van aanpak met een gedragsdeskundige). Het is zaak om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen als je vuurwerkangst wilt oplossen of dit flink wilt verminderen bij je huisdier.

Do’s; Medicijnen die je WEL kunt gebruiken bij vuurwerkangst

(NIET onderling combineren!)

  • No stress Paste: op kruiden gebaseerd supplement wat kalmeert
  • Zylkene: stof uit de moedermelk van honden wat kalmeert
  • Telizen: kalmerend middel
  • Bach Bloesemmiddelen: heeft een kalmerend effect
  • Adaptil: dit zijn feromonen (signaalstof) met een kalmerend effect
  • Clomicalm: een angstremmer, kan door een dierenarts voorgeschreven worden, moet ruim van te voren mee begonnen worden.
  • Pexion: voor honden, wordt alleen verstrekt door dierenarts, kan (lichte) agressie veroorzaken 
  • Homeopatische vuurwerkmix van Caspar Broekman

Don’ts; Medicijnen die je NIET moet gebruiken bij vuurwerkangst

  • Vetranquil, Calmivet (acepromazine): narcosemiddel/ spierverslapper, geeft spierverslapping maar de zintuiglijk wordt het vuurwerk nog wel ervaren
  • Sileo (dexmedetomidine): narcosemiddel, levensgevaarlijk om te gebruiken
  • Valium, Stesolid (diazepam): kalmeringsmiddel met een angstremmend en slaapbevorderend effect, in hoge dosering spierverslappend
  • Xanax (alprazolam): kalmeringsmiddel met een paniek en angstremmend effect, in hoge dosering ook spierverslappend

Wees voorzichting met medicijngebruik

Is jouw dier zo bang tijdens de jaarwisseling en de dagen rondom oud en nieuw, en overweeg je je dier medicinaal te ondersteunen, laat je dan altijd adviseren door je dierenarts en koop niet lukraak een middel dat door een niet-veteriniare partij (lees; drogisterijen, supermarkten, bouwmarkten) wordt aangeboden. Wees voorzichting met het inzetten van kalmerende middelen.