Het is bijna weer zo ver; de jaarwisseling. Dat staat gelijk aan: knallen en vuurwerk! Een avond waarbij ook weer gezellig wordt gegeten, gedronken en spelletjes worden gedaan. Toch is het ook een avond waarbij we veel aandacht hebben voor onze (bange) huisdieren. Dieren houden nu eenmaal niet van vuurwerk. Daarom hier nog wat last minute tips om je huisdier zo comfortabel als mogelijk is, door de knalavond heen te loodsen.
Vuurwerk en konijn:
Verblijft je konijn buiten? Zorg dan dat het hok beschut staat en zo veel mogelijk beschermd wordt tegen afgeschoten vuurwerk. Het mooiste zou zijn als je konijn voor een nachtje met hok en al in de schuur of garage gezet kan worden. Lukt dat niet, gooi dan een zware deken over het hok en het gaas. Daarmee wordt het geluid een beetje gedempt en blijft je konijn in elk geval verstoken van lichtflitsen.
Heeft je konijn een verblijf in huis? Zorg dan dat je ook daar een beschutte plek voor hem creëert. Waar hij weg kan kruipen en zich veilig kan voelen.
Vuurwerk en kat:
De meeste katten zijn ook geen fan van vuurwerk. Natuurlijk is het van belang je dier binnen te houden. Zorg dat er een kattenbak staat.
Heeft je kat een favoriete schuilplek, onder het bed of in een kast, zorg dan dat deze bereikbaar blijft. Dwing je kat niet bij je te blijven zitten. Laat hem zelf zijn veilige spot zoeken. Yvon Sweere gaf eerder meer tips voor als je kat bang is voor vuurwerk.
Vuurwerk en hond:
Sommige honden zijn ontzettend bang voor vuurwerk. Er zijn tal van middelen op de markt die de dag en nacht dragelijker kunnen maken voor je viervoeter, maar de meeste daarvan werken alleen als je daar al eerder mee aan de slag bent gegaan. Denk aan een Thundershirt, homeopatische druppels tegen angst, vuurwerktraining, of Mutt Muffs (soort oorbeschermers voor de hond). Ook kan de dierenarts eventueel medicijnen voorschrijven.
Heb je geen van deze hulpmiddelen tot je beschikking, zorg dan dat je hond zich zo veilig mogelijk voelt. Laat hem dus niet alleen, zorg dat hij steun bij je kan zoeken. Waak er wel voor de hond niet overdreven ‘zielig’ te vinden. Steun bieden is iets anders als medelijden hebben. Dat laatste leidt alleen maar tot bevestiging van de angst. Als de hond weg wil kruipen, laat hem dan. Sluit verder gordijnen en zet de radio of televisie wat harder. Hondengedragsdeskunige Ulrike Meder legt uit wat er precies met je hond gebeurt als hij zo bang is voor vuurwerk.
Rest ons te zeggen: een heel fijne en veilige jaarwisseling en op naar een diervriendelijk 2024!