Vuurwerkangst bij konijnen

Het is weer bijna de tijd van het jaar: Nieuwjaar. Nog steeds viert het mensenras de overgang van oud op nieuw met knallende pijlen vuurwerk. Hoe meer lawaai en licht het vuurwerk maakt, hoe beter, lijkt het wel. Desondanks het verbod in verschillende steden en dorpen, wordt er nog steeds veel vuurwerk afgeschoten. 

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
15-12-2018

Helaas is dit een ware nachtmerrie voor onze huisdieren. Plotseling horen ze overal explosies, zien ze overal lichtflitsen en ruiken ze vuur. Wanneer je niet begrijpt waar dit vandaan komt, zou je voor minder bang worden. Zeker voor stressgevoelige dieren zoals konijnen, kan dit een ware nachtmerrie zijn. Gelukkig kan je jouw konijnen en andere huisdieren helpen om de jaarwisseling een beetje aangenamer te maken.

Laat je konijnen wennen aan het geluid van vuurwerk

Voor een optimaal resultaat begin je best een paar weken voor nieuwjaar met het trainen van jouw konijnen zodat ze volledig voorbereid het nieuwe jaar kunnen ingaan. Kies een rustig moment van de dag en ga bij je konijnen zitten met wat lekkers in de buurt.

Vuurwerk konijnen

Wanneer iedereen lekker ontspannen is, kan je een geluidsfragment van vuurwerk afspelen. Zet het volume laag zodat jouw konijnen niet schrikken en beloon hun met iets lekkers. Op deze manier leer je jouw konijnen het geluid van vuurwerk te associëren met iets positiefs, namelijk voedsel.

Zet nu het volume telkens een beetje luider en beloon, beloon, beloon. Herhaal dit regelmatig en jouw konijnen worden volledig geconditioneerd aan het geluid van vuurwerk. Dit zal een beetje van de stress wegnemen op de dag zelf.

Tips voor konijnen

Daarnaast kan je ook best de gordijnen sluiten zodat er geen lichtflitsen in huis te zien zijn en het geluid wat meer gedempt wordt. Zet ook wat achtergrondmuziek op, ook dit leidt de aandacht van het vuurwerk een beetje af.

Voorzie ook voldoende schuilplaatsen zodat jouw konijnen op elk moment een veilige plek in huis kunnen uitkiezen. Het helpt al enorm wanneer ze lekker tegen hun maatje kunnen kruipen in hun schuilplek.

Of doe precies hetzelfde als tijdens de training van jouw konijnen. Ga er gezellig bijzitten en biedt jouw konijnen wat lekkers aan onder de vorm van hersenwerk. Hersenwerk is ideaal om hun aandacht af te leiden en heel leuk voor de konijnen zelf. Maak er gewoon een gezellig avond van maar pak er deze keer een glaasje cava bij.

Heb je buitenhuiskonijnen? Lees dan ook deze tips. Hoppy Nieuwjaar!

         Mail je vraag          

Is je paard bang voor vuurwerk?

Is je hond bang voor vuurwerk?

Is je kat bang voor vuurwerk? 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.