Hersenwerk en vuurwerkangst: alleen als het kan!

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. De decembermaand is voor hen een moeilijke tijd en de jaarwisseling is absoluut geen pretje. Het gaat niet alleen om het geluid, het zijn ook de trillingen en de geur die dieren oppakken. En laten we wel wezen: als wij zo goed konden horen en voelen als dieren, zou voor ons de lol er ook snel af zijn!

Gastbloggers Marleen van Baal
04-12-2021

Nu zijn er heel veel adviezen in omloop en één veel gehoorde tip is het aanbieden van Hersenwerk. Door het laten snuffelen naar lekkers in allerlei materialen zal het dier afgeleid worden van de nare geluiden buiten. Ik ben er natuurlijk enorm blij om dat Hersenwerk zo in beeld is bij dierenprofessionals. Het klopt ook: Hersenwerk leidt af en ontspant en dat is wat onze dieren heel goed kan helpen als er stress is rondom knallen en vuurwerk.

Hersenwerk als het kán!

Toch wil ik daar een kritische kanttekening bij maken. Hersenwerk is namelijk niet dé oplossing. Het is niet te zeggen dat als je jouw dier iets te snuffelen geeft dat hij dan niet meer angstig zal reageren op het vuurwerk. Sterker nog: Hersenwerk “kan” helpen, maar het is absoluut niet geschikt voor alle dieren tijdens de decembermaand. Voor veel dieren is de angst of onrust te groot.

Voor Hersenwerk is concentratie nodig en concentreren lukt niet als je te gestresst bent. Als ik jou in de wachtkamer van de tandarts vraag de tafel van 13 op te zeggen, terwijl je weet dat je elk moment geroepen kan worden om naar binnen te gaan, gaat jou dat niet lukken. Dan is er voor Hersenwerk een veilige omgeving nodig. Als je bang bent voor knallen en vuurwerk is jouw omgeving in de decembermaand niet veilig. Bedenk zelf maar eens dat je ergens bent waar je je niet veilig voelt, het enige wat je dan kunt bedenken is hoe snel je daar weg kunt komen!

Dwing je dier niet!

Dus lieve dierenvrienden: Hersenwerk kán jouw dier helpen, maar alleen als jouw dier daar ook echt de concentratie voor op kan brengen. Kijk daarom eerst of je dier contact wil maken met jou. Ligt hij stil in een hoekje? Laat hem dan. Zeker katten en konijnen zoeken vaak een veilige plek, maar ook bij honden komt dit voor. Laat je dier waar hij is, zorg dat zijn plek veilig blijft en steun hem met je aanwezigheid.

Wil jouw dier dicht tegen je aanliggen, maar maakt hij verder geen contact? Dan heeft Hersenwerk geen zin. Laat je dier lekker bij je liggen, steun hem met je aanwezigheid en wacht met hem af tot hij weer kan ontspannen. Ga zeker niet proberen om je dier te overtuigen dat Hersenwerk móet. Het zal alleen maar extra spanning opleveren en dat is nu wat je juist niet wil. Dus kijk goed naar jouw dier, geef hem wat hij nodig heeft!

Interesse in eten? Dan Hersenwerk...

Wanneer kun je wel Hersenwerk aanbieden? Als jouw dier in contact blijft en geïnteresseerd is in lekker hapjes. Dan kun je bijvoorbeeld een Oudejaarspakket maken met heel veel snuffelspullen waarin je veel lekkers verstopt. Met dat pakket kun je de herrie van de jaarwisseling mooi overbruggen. Zorg wel dat er steeds iemand bij je dier blijft om hem te helpen als dat nodig is, maar ook om erbij te zijn als hij toch ergens enorm van schrikt.

En wat je zeker ook kunt doen, is het aanbieden van Hersenwerk ná alle vuurwerk en felicitatiedrukte. Dan is de grootste stress voorbij en kan Hersenwerk je dier helpen de stress sneller los te laten. Als je dier weer contact zoekt met jou en hij neemt lekkere hapjes van je aan, kies dan een Hersenwerk spel wat hij heel erg leuk vindt en wat niet te moeilijk is. Met zo een afsluiter na een stressvolle avond kan hij zich beter ontspannen en met zo mijn mogelijk spanning het nieuwe jaar in gaan!

Hersenwerk voor Dieren wenst je een hele veilige, gezellige jaarwisseling!

Wil je meer weten over Hersenwerk? Check dan onze Facebookpagina’s! Hersenwerk voor Dieren is er voor honden, paarden, konijnen en katten!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren