Voor iedereen die afgelopen maanden een pup of herplaatser in huis nam, was het zoeken naar manieren om de nieuwe huisgenoot voldoende kennis te laten maken met alle zaken uit zijn nieuwe leven. “Socialiseren” bleek een ware uitdaging. Want als je niet op bezoek mag, niet kan afspreken en zoveel mogelijk contact moet vermijden, blijft er wel heel weinig over. Het is fijn dat er nu weer meer mogelijk is dan alleen huis, tuin en een straatje om.
Er zijn de afgelopen periode veel pups en nieuwe honden in huis gekomen. Juist omdat men genoeg tijd had om een nieuwe hond alle aandacht te geven of omdat de hond al op de planning stond natuurlijk. Dat houdt in dat er heel wat honden zijn die in het begin van hun nieuwe leven bij hun nieuwe gezin niet met alles bekend zijn, waarmee ze nu opeens geconfronteerd worden. Dat is voor sommige honden best een opgave.
Geleidelijk nieuwe indrukken opdoen
Voor elke hond, ongeacht leeftijd of herkomst, is het fijn als ze geleidelijk aan nieuwe indrukken kunnen opdoen. Stap voor stap, op hun eigen tempo, laten wennen aan nieuwe situaties, voorwerpen en mensen, geeft de beste kans dat het voor de hond ‘gewoon’ wordt. Voor de honden die na de versoepeling van de coronamaatregelen, opeens overal mee naar toe genomen worden ‘omdat het weer kan’, is de kans dat ze overspoeld worden met prikkels dus heel groot.
Het effect kan zijn dat ze heel veel gaan slapen om de indrukken te verwerken, maar ook bestaat de kans dat ze heel erg druk worden omdat hun koppie te vol raakt. Helaas zijn er ook honden die het helemaal niet kunnen overzien en zij kunnen angstig reageren op vreemde mensen en in onbekende situaties.
Wat kun je doen als jouw hond het moeilijk vindt om met alle prikkels om te gaan?
Rust en slapen
Bovenaan het lijstje staat met stip op nummer één: rust. Zorg dat je hond heel veel kan slapen. Tijdens slaap kan hij zijn opgedane indrukken verwerken en kan hij herstellen van de stress. Maar rust zit ook in het geven van voldoende pauzes tijdens wandelingen of dat je jouw hond tijdens bezoeken even mee naar buiten neemt zodat hij kan ontspannen.
Zorg ook dat jij altijd een veilige haven bent voor je hond. Vindt hij iets spannend? Wil hij weg uit een situatie? Wil hij niet aangeraakt worden door een onbekende? Geef je hond wat hij nodig heeft: steun hem als hij het spannend vindt, haal hem weg waar hij het niet leuk vindt en vraag mensen jouw hond met rust te laten.
Hersenwerk
En dan heb ik nog een hele fijne manier om jouw hond lekker te laten ontspannen en dat is met Hersenwerk! Laat je hond lekker brokjes zoeken in allerlei materiaal. Zorg dat het lekkers makkelijk te vinden is, zodat je hond ook echt kan ontspannen. Hersenwerk bouw je stap voor stap op en je begeleid je hond vanuit rust. Hoe rustiger jij bent, hoe meer je hond zich kan concentreren op het zoeken.
Het zoeken naar lekkere brokjes is enerzijds natuurlijk lekker, anderzijds biedt het jouw hond de mogelijkheid om alle spanning en drukte te vergeten. Na een rondje Hersenwerk van 5 tot 10 minuten zul je zien dat je hond moe is. Hij zou nu het liefste even gaan slapen. Geef hem de gelegenheid om ook echt te gaan slapen. Dan kom je weer uit bij de eerste tip: Rust!
Met jouw begeleiding zal je hond steeds beter om kunnen gaan met nieuwe indrukken. Kijk goed hoe hij reageert op alles wat hij meemaakt en ontdek hoe jij er voor hem kunt zijn. Ga thuis aan de slag met Hersenwerk en ik weet zeker dat je hond steeds minder stress zal gaan ervaren met jouw hulp.