Hond mee in de camper - checklist

Daar is de zomer! En gelukkig kunnen we weer gewoon op vakantie waar we naartoe willen. In de coronaperiode hebben veel mensen een hond én een camper aangeschaft. Maar hoe neem je je hond op een fijne manier mee in de camper? 

Nieuws Nienke Oort
16-07-2022

Als je een camper hebt, vind jij het ontzettend leuk om te reizen. Telkens op een nieuwe locatie staan en nieuwe mensen ontmoeten. Je hond kan dat ook heel leuk vinden, maar dan is het wel belangrijk dat je een aantal belangrijke dingen goed afweegt. 

Kan iedere hond mee in een camper?

Sommige honden houden van uitdaging, zijn snel verveeld en vinden het altijd een feest om een nieuw gebied te ontdekken. Deze extraverte honden vinden het waarschijnlijk erg leuk om met jou mee te gaan op je avonturen. 

Is jouw hond introvert en merk je dat je hond waarde heccht aan voorspelbaarheid en regelmaat, dan is een camperavontuur voor je hond best een uitdaging. Dit wil niet zeggen dat deze hond niet mee kan, maar dit kan wat meer tijd en energie kosten voor je hond op z’n gemak is.

Ook is het fijn als je hond zich sociaal gedraagt naar andere honden. Je neemt hem mee naar campings waar honden toegestaan zijn, dus je komt altijd andere viervoeters tegen. Niet zo fijn als je hond telkens hard blaft als er een soortgenoot langsloopt. 

12 tips voor kamperen met je hond

Als je je hond voor het eerst meeneemt in de camper is het belangrijk dat hij zich op z’n gemak voelt in de bus. Zorg dus dat alle benodigdheden bij je hebt en dat je hond al gewend is. We geven je twaalf punten om te checken: 

 1. Wennen - probeer de hond al vaak mee te nemen als je gaat schoonmaken of inrichten. Creëer een fijn plekje voor je hond om alvast te wennen aan de nieuwe ruimte. Geef hem iets lekkers, zodat hij de camper met iets leuks gaan associëren.  
 2. Veiligheid - vervoer je hond veilig, dus of in een bench of aan een gordel met tuigje. Een hond los in de camper is echt levensgevaarlijk; als je hard moet remmen, vliegt je hond de hele camper door met ernstige gevolgen. Daarbij is het in veel Europese landen verplicht je hond vast te vervoeren. 
 3. Vaccinaties - vaccinneer je hond met de vereiste inentingen die gelden in het land waar je naartoe gaat. Rabiës is sowieso verplicht, maar per land kunnen de eisen verschillen. Verdiep je daarin ruim voor jullie trip!
 4. Voeding - neem zijn vaste voeding mee. Je wilt liever niet dat je hond aan de diarree gaat tijdens jullie vakantie. 
 5. EHBO - zorg dat je een klein EHBO-setje bij je hebt met betadine voor kleine wondjes en een tekentang. 
 6. Warmte - houd altijd het weer in de gaten. Een camper is ook een auto en ook die wordt heel warm in de zomer. Je hond achterlaten in de camper als het warmer dan 18 graden is, gaat dus niet. Belangrijk dus om je dat te realiseren bij het plannen van je activiteiten.
 7. Koelmat - zorg voor een goede koelmat als je naar warme oorden gaat; honden kunnen snel oververhit raken. Een koele plek onder de camper is ook altijd fijn en zorg altijd voor vers water. 
 8. Hond welkom? - wees je er ook van bewust dat niet elke camping honden toestaat. Met je hond reizen vraagt dus iets meer voorbereiding dan wanneer je alleen reist. 
 9. Tracker - koop een tracker. Je gaat naar onbekend gebied. Mocht je hond ooit een keer verdwalen, achter wild aangaan of gewoon een keer zoekraken, dan kun je je hond altijd terugvinden.
 10. Lange lijn - neem een lange lijn mee, zodat je hond wat vrijheid heeft als hij voor de camper ligt.
 11. Handdoeken - breng één of twee oude handdoeken mee om je hond af te drogen.
 12. Eigen spulletjes - plaats zijn eigen bed van thuis in de camper met wat favoriete speeltjes.

  Hond mee met de camper

Hond uit het buitenland

Heb je een hond uit het buitenland geadopteerd en wil je deze meenemen op je camperavonturen? Dan kan vast. Maar dan zijn er nog een paar extra aandachtspuntjes die je even af kunt vinken: 

 • Is je hond minimaal een half jaar bij je en is hij helemaal gewend en op z’n gemak?
 • Hebben jullie een goede band; vertrouwt je hond op jou?
 • Is je hond nog angstig en houdt hij niet van verandering? Wacht dan met je hond mee te nemen. Je kunt hem maar één keer een eerste ervaring meegeven.

Hond territoriaal rond camper

Het kan zijn dat je hond territoriaal is. Je hond gaat dan de ruimte rondom je camper beschermen tegen voorbijgangers en andere honden. Houdt je hond aangelijnd en steek tijd en aandacht in om je hond te belonen als hij niet blaft. Zorg ook dat hij binnen in de camper (als het niet te warm is!) een rustige plek heeft waar hij niet gestoord wordt en echt van zijn rust kan genieten. 

Handige website voor kamperen met je hond

Op de website van de NKC, de grootste campervereniging van Europa, staat ook aanvullende informatie over het meenemen van je hond in de camper