Op vakantie! ...mag de hond mee?

Vakantie…heerlijk! Uitslapen en niks doen of juist vroeg uit de veren en van alles ondernemen. Het idee alleen al dat je ‘niets moet, alles mag’ is gewoon fijn. En wáár ga je vakantie vieren? Blijf je thuis met af en toe een dagje uit of ga je echt weg? En hoe? Kamperen, hotel, huisje? Enne…mag de hond mee?

Hondenexpert Marleen van Baal
29-06-2019

Vakantie vieren klinkt altijd zo relaxt maar terwijl ik deze eerste zinnen schrijf, krijg ik al lichte stress van alle keuzes en beelden van het proces ernaar toe. Letterlijk. Het plannen, inpakken en op pad gaan…pfff…wat een geregel! Het installeren op de plaats van bestemming is ook een hele beleving op zich. Zelfs als de vakantieplek tiptop in orde is, duurt het altijd even voordat iedereen zijn draai gevonden heeft. Pas dan kan het echte vakantievieren beginnen. Pas dan kunnen we ontspannen.

Denk om de hond tijdens de vakantie

Bovenstaande gaat over ons, de mens. Ik denk dat jullie je allemaal wel iets voor kunnen stellen bij wat ik schrijf. Nu kunnen wij ons bedenken wat er gebeurt, we weten waarom er stress is en we kunnen er met elkaar over praten. Maar onze hond maakt het mee en heeft geen idee!

Naast het meemaken van alle, al dan niet hoog oplopende, emoties, wordt je hond ook nog eens uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en is een onbekende plek opeens ‘thuis’. Waar honden over het algemeen hun zekerheid halen uit de verbinding met de eigenaar, geeft diens stress behoorlijk wat ruis op de lijn. Nu zal elke hond anders reageren, maar elke hond zal zeker tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Waar de één gaat slapen en zich afsluit, zal een ander onrustig achter zijn baas aandrentelen en zal een derde druk gedrag gaan vertonen.

Verken de vakantieplek sámen met je hond

Vakantie hersenwerk hond

Je hond wat hersenwerk geven, brengt hem tot rust en maakt dat hij daarna heerlijk kan slapen. FOTO: TESSA SAVELKOEL


Hoe fijn zou het zijn als je dan een moment samen met je hond kunt creëren? Dat je oog hebt voor zijn behoefte aan contact en echte verbinding. En dat je jouw hond begeleidt in het vergaren van informatie over zijn nieuwe tijdelijke thuis. Dat zal jouw hond helpen zich te ontspannen en reken maar dat het op jou hetzelfde effect heeft!

Wat kun je doen? Je kunt naar buiten en samen de omgeving verkennen met veel tijd om de nieuwe geuren en indrukken op te slaan. Je kunt in tent, caravan, huisje of hotelkamer je hond de tijd geven om alle hoekjes en gaatjes te besnuffelen. Doordat je hond mag ontdekken, zal hij informatie vergaren, die hij vervolgens kan verwerken en eigen kan maken. Dit ontdekken is de basis om te kunnen ontspannen. Als hij ‘weet’ waar hij is, kan je hond de omgeving als eigen gaan beschouwen.

Hersenwerk tijdens de vakantie

Is je hond enigszins op zijn gemak? Geef hem dan wat Hersenwerk! Dat helpt hem bij het echt dieper ontspannen waarna hij heerlijk kan slapen.

En nee, je hoeft echt geen koffer speciaal voor je hond mee te nemen! Drie vaatdoekjes, een handdoek, een paar plastic bekers en een afwasteiltje bieden al een scala aan mogelijkheden om samen mee aan de slag te gaan. Ook kun je kiezen voor een snuffelkleed met meerdere spellen erop, die vouw je makkelijk op en dat past vast nog ergens tussen de bagage.

Snuffelmat vakantie hond

FOTO: INGRID GIESEN

Herkenbaar Hersenwerk

Kies bij voorkeur materialen die je hond al kent. Doordat je als doel hebt je hond echt te laten ontspannen, is Hersenwerken met bekend materiaal net wat relaxter. Je hond hoeft zich niet in te spannen het materiaal te ontdekken; hij weet wat er gaat komen en dat idee alleen al brengt rust. Je kunt de materialen in aanloop naar de vakantie alvast introduceren, zodat ze bekend zijn als je ze inzet.

Zitten jullie na een paar dagen echt middenin het heerlijke vakantiegevoel? Dan kun je ook Hersenwerk aanbieden met nieuwe materialen. Denk aan wat lekkere brokjes in de plooien van een boodschappentas, brokjes in de tuin of kamer verstoppen, lege wc rollen met brokjes erin, eierdozen openmaken om lekkers te vinden… Kijk goed wat er in je omgeving te vinden is en wat je weggooit: vrijwel alles kan gebruikt worden voor Hersenwerk!

Hersenwerk voor hondenEen hele fijne vakantie gewenst!

Namens het hele team van Hersenwerk voor honden

Foto header: Tessa Savelkoel

Facebook/Hersenwerk voor honden

Interactieve Facebookgroep/Hersenwerk voor honden

 

          Mail je vraag voor Marleen          

Lees ook: Pas op voor vakantieliefdes!

Lees ook: Bereid je hond voor op vakantie