De vakantieperiode staat voor de deur. Een heerlijk vooruitzicht! Veel van jullie gaan op reis naar landen waar anders met honden wordt omgegaan dan bij ons in Nederland. Er bestaat een kans dat je een straathond tegenkomt waar je verliefd op wordt. Maar wees gewaarschuwd! Net als vaak met vakantieliefdes tussen twee mensen, is de liefde tijdens de vakantie vaak groter dan eenmaal thuis…
Je kunt het scenario zo voor je zien: een arm straathondje zit elke avond bij hetzelfde restaurant in de hoop iets te eten te krijgen. Jij neemt de volgende dag een stukje vlees mee in een servetje en geeft het hem te eten. De hond is je dankbaar en geeft je een knuffel. De volgende dag kijkt hij al reikhalzend uit naar je komst en er bloeit iets moois tussen jullie…
Het helpen van een straathond zit in onze dierengenen. We willen zo’n arm beestje redden. Maar handel asjeblieft niet impulsief, besef goed waar je aan begint en realiseer je dat het importeren van een hond of kat niet zo eenvoudig is. Er zijn bepaalde wettelijke regels waar je dan aan moet voldoen.
Heeft de straathond het echt zo slecht?
De meeste straathonden hebben een eigen cultuur, roedel en leefgewoonte. Vaak redden ze het prima en zijn ze zelfs best content met hun leefomstandigheid. Maar als je een gewonde hond, een extreem magere hond of gewoon eentje tegen komt waarvan je je afvraagt of hij of zij het wel overleeft zonder jouw hulp, is het natuurlijk wel een idee om iets voor het dier te doen.
Lokale oplossing voor straathond
Ons advies is eerst te kijken of er lokaal een oplossing is voor het dier. Dus vraag om je heen aan iemand die er woont of er iets of iemand is die voor het dier kan zorgen. Of kijk of er een asiel zit dat dieren opvangt. Je kunt ook overwegen het zieke dier naar de dierenarts te brengen en hem de benodigde medische verzorging geven. Maar beslis niet zomaar om de hond mee naar huis te nemen. Dat heeft echt wat voeten in aarde.
Sowieso moet het dier eerst naar de lokale dierenarts om te checken of hij gezond is, hij moet ingeënt worden en de dierenarts kan beslissen of het dier kan reizen. Een dier dat naar Nederland komt, moet gechipt zijn, een gezondheidsverklaring hebben en een enting tegen rabiës. Het grote nadeel van deze enting is dat hij drie weken voor het reizen gezet moet zijn. En dat is vaak niet haalbaar als je bijvoorbeeld maar een weekje of twee op vakantie bent.
Ook is het belangrijk om uit te zoeken of het dier een van onderstaande ziektes bij zich draagt. Dan ben je voorbereid op de mogelijke zorg die het dier nodig heeft als je besluit hem wel mee te nemen naar huis.
Veel voorkomende ziektes:
- Leishmania (huidklachten, nierproblemen en zonder reden afvallen)
- Brucellose (ernstige bacteriële infectie ook besmettelijk is voor de mens)
- Hartworm (Hartworm kan hartfalen veroorzaken. Een bloedtest kan de besmetting pas nar zes tot acht maanden aantonen)
- Ehrlichiose (karpattenziekte, honden worden acuut ziek met hoge koorts)
- Hepatozoon (parasiet, komt door het eten van een besmette teek)
(NB: Sommige van deze ziektes komen pas jaren later tot uiting)
Importeisen voor een buitenlandse hond
Mocht het qua gezondheid lukken om het dier mee te nemen, dan is het nog belangrijk dat je de hond of kat op legale wijze naar Nederland importeert.
Lees je goed in over de regels die de Nederlandse overheid hanteert voor het importeren van dieren uit het buitenland.
Past hij bij je andere dieren
Heb je al dieren thuis? Vraag je dan serieus af of die blij worden van een nieuwe huisgenoot. Vaak is het lastig inschatten of een straathond in een huis kan wonen met bijvoorbeeld een kat. En is er wel een klik met jouw mogelijke andere hond? Want wat doe je als je de straathond mee hebt genomen en hij kan niet met jouw andere dieren?
Dan is er nog de vraag of het dier wel blij wordt van een totaal ander leven. Van straat naar een huis. In een andere cultuur en misschien de drukte van een stad. Je weet niet of de hond met die enorme verandering om kan gaan en zo niet, dan kan het flinke gedragsproblemen opleveren.
Mensen zonder andere huisdieren moeten zich realiseren dat het hebben van een hond veel impact op het dagelijks leven heeft. Past het met je werk of zit het dier straks vijf dagen per week alleen thuis? En wat als je volgend jaar op vakantie gaat. Heb je dan iemand die op hem past of heb je dan een probleem?
Echte liefde
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kan er sprake zijn van echte liefde. Er zijn mensen getrouwd met hun vakantieliefdes. Dus dat kan ook met een zwerfdier. Denk je echt een match te zijn en weet je zeker dat het dier past in je leven? Breng het sowieso eerst naar de dierenarts en laat hem goed inenten en nakijken. Mag het dier vanwege de rabiësenting nog niet met je mee? Kijk dan of er een lokaal opvangadres is en laat je dier dan later aslnog naar Nederland komen.