Hersenwerk: plezier is belangrijker dan winnen

Spelletjes doen is ontzettend leuk. Gezellig ook. Tenminste als je tegen je verlies kunt en het spel ook echt als spel kunt zien. Heb je moeite met verliezen en gaat het jou vooral om het winnen, dan is de lol er snel vanaf. Vooral voor je spelgenoten!

Hondenexpert Marleen van Baal
02-03-2019

In goede harmonie een gezelschapsspel spelen zorgt voor een leuke sfeer. Je bent echt samen bezig. Je lacht om elkaar, je probeert de ander de loef af te steken en je krijgt opeens een heel andere manier van met elkaar omgaan. Je leert elkaar kennen op een ontspannen manier.

Gaat het echter om het scoren, dan is er weinig meer over van de gezelligheid. Dan wordt er gezocht naar elkaars zwakke plekken, ligt het tempo hoog en zal er eerder kortaf gesproken worden dan dat er gelachen wordt. Bij deze manier van spelletjes doen gaat het om eigen gewin en niet om verbinden.

Spéél met je hond

Bij honden en spelletjes doen zien we hetzelfde fenomeen: Er zijn baasjes die graag met hun hond bezigzijn en er zijn de baasjes die gaan voor goed, beter, best. Nu moet iedereen zelf weten of hij wil scoren of spelen, maar als het om mensen met honden gaat, is het een ander verhaal. Als de mens wil scoren, komt de druk om te presteren op de schouders van de hond terecht. En is dat wel zo leuk voor de hond?

Bij Hersenwerk voor honden kiezen we heel nadrukkelijk voor het samen spelen, op basis van samenwerking en verbinding. De spellen die we kiezen voor de honden zijn afgestemd op wat de hond leuk vindt. Op wat bij hem past zowel qua materiaal als moeilijkheidsgraad. We gaan samen met de hond aan de slag. De hond zoekt en de baas kijkt toe, helpt waar nodig en zorgt voor een stressvrije omgeving.

Spel verbindt hond en baas

Het leuke van zo samen Hersenwerk te beleven is de vanzelfsprekende verbinding die ontstaat. Hond en mens gaan spelenderwijs in gesprek. Er is echt contact en daardoor ontstaat er ook al snel een vertrouwde sfeer. Als een brokje te lastig verstopt zit, zal de hond dat op geheel eigen wijze aangeven en kan zijn baas hem een handje helpen. Samen spelen. In harmonie.

Wat we helaas vaak zien is dat mensen spelletjes aanbieden maar kiezen voor scoren. Het spel kan niet moeilijk genoeg zijn. De snelheid waarmee de brokjes op zijn is de graadmeter voor succes. Men vertelt maar al te graag hoe slim hun hond is en troeven andere hondenbazen af door hun hond weer een hoger level te laten halen. Te laten halen…inderdaad. De hond wordt gestimuleerd vooral te scoren. Terwijl ik toch 100% zeker weet dat geen enkele hond bij aanvang van een spel denkt: “Ik wil de beste zijn”.

Contact met je hond is belangrijker dan de prestatie

Het nadeel van de lat hoog leggen, is dat je focus hebt op wat móet. Je bent gericht op het eindresultaat en dat maakt dat je voorbij gaat aan wat er is. Jij, maar ook jouw hond. Want je hond voelt jouw druk en zal daardoor zo snel mogelijk werken. Hij zal zich niet vrij voelen met jou in contact te gaan om bijvoorbeeld hulp te vragen. Wat ook kan is dat jouw hond stopt met zoeken. Vaak wordt dan gezegd dat de hond ‘dom’ is, maar niets is minder waar. Hij geeft aan dat het genoeg is. Niet in contact met jou, maar door uit contact te gaan. En dat is zo jammer…

Bij Hersenwerk voor honden kiezen we dus voor spelen, niet voor scoren. We creëren de sfeer van een gezelschapsspel. We kijken en luisteren naar onze hond en genieten van het proces. En natuurlijk zijn we blij als onze honden weer een nieuwe techniek ontdekken of opeens een slimme oplossing bedenken. Maar dan kijken we niet om ons heen om dit verder te vertellen, nee dan kijken we naar onze hond en fluisteren we hem met een grote glimlach toe dat we énorm trots op hem zijn!

         Mail je vraag         

Facebook/Hersenwerk voor honden

Interactieve Facebookgroep/Hersenwerk voor honden

BEELD: ROB WENSVEEN