Stilte en rust tijdens hersenwerk voor honden

Stel je voor: Je zit naar een spannende detective te kijken en je huisgenoot komt kletsend binnen. Hij ziet dat je TV kijkt, maar kletst toch door. Je  reageert niet in de hoop dat hij stopt met praten. Helaas... Tot overmaat van ramp gaat hij ook nog vertellen wie de dader is!! Hoe zou jij reageren?

Hondenexpert Marleen van Baal
09-06-2018

Ik kan me voorstellen dat je boos wordt of op z’n minst geïrriteerd raakt. In ieder geval is de lol van de film kijken eraf; je weet tenslotte al wie de dader is. En dat je zijn gedrag niet leuk vindt, is niet zo gek. Je was tenslotte met iets bezig wat jij heel leuk vindt. Dat doe je op jouw manier. Als iemand zich daar dan mee bemoeit is dat op z’n zachts gezegd verstorend.

Puzzelen met de hond

Zo werkt dat ook met puzzelen. Bedenk maar dat je nadenkt over een som en iemand anders roept allerlei antwoorden. Of dat je een lastige knoop uit je veter wil halen en iemand pakt je schoen af en zegt: “Laat mij maar” Je zou er toch wóest van worden! Of misschien word jij niet boos maar zeg je niets meer. Misschien negeer je die persoon of erger nog: je neemt je voor nóóit meer te puzzelen. Je bent er wel klaar mee!

Hersenwerken met je hondDit geldt ook voor onze honden en Hersenwerk. Zijn ze lekker bezig met snuffelen, kom jij met je vinger om aan te wijzen waar het lekkers ligt. Of je telt hardop mee met het aantal gevonden brokjes en je roept al blij “klaar!” terwijl je hond nog checkt of alles echt op is. Ook zijn er mensen die iets aan het spel veranderen terwijl de hond al bezig is. Of baasjes die er met hun neus bijna bovenop zitten omdat ze het zó leuk vinden wat hun hond aan het doen is. Elke hond zal anders reageren, maar reageren zullen ze. Stoppen, druk worden, ongecontroleerd snuffelen, wegkijken, onzeker worden, slopen of zelfs grommen. Elke hond zal het liefst op zijn eigen manier het lekkers willen vinden. Zonder ruis van een bemoeiende baas.

Ik denk dat ik mijn punt wel gemaakt heb: laat je hond zijn ding doen. In stilte.

Hersenwerk biedt rust, afleiding en ontspanning

Hersenwerk is meer dan een spelletje. Het biedt de hond rust, afleiding en ontspanning. In zijn kop en in zijn lijf. Mits je het goed aanbiedt, afgestemd op wat de hond prettig vindt. Bij ontspanning en rust hoort ook een rustige omgeving én rustige begeleiding. Anders ga je het doel voorbij. Dan werkt het vrijwel averechts.

Dus kies een moment op de dag dat je de tijd hebt, kies materiaal waarvan je weet dat je hond het leuk vindt en creëer een fijne plek om samen te gaan Hersenwerken. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden door huisgenoten, mens en dier. Pak genoeg lekkere kleine brokjes en vraag aan je hond of hij met jou wil Hersenwerken. Zo maak je een bewuste start en heb je alle aandacht van je hond én heb jij focus op je hond en het Hersenwerk.

Hersenwerk maximaal 10 minuten

Een Hersenwerk-sessie duurt maximaal 10 minuten. Dat klinkt kort, maar hoe stiller je bent, hoe geconcentreerder je hond kan Hersenwerken. Gedurende 10 minuten concentreren is behoorlijk vermoeiend. En laten we eerlijk zijn…voor ons mensen is dat ook best een lange tijd om echt stil te zijn…toch?

Probeer het eens…..Sssssttttt…!!

Cursus Hersenwerken met je hond

Wil je meer leren over hoe je verantwoord leert hersenwerken met je hond? Via de Huisdierenschool kun je een prachtige online cursus volgen van Marleen, waarin ze je van A tot Z meeneemt de wereld van hersenwerken. 

Cursus Hersenwerken met je hond

Facebook/Hersenwerk voor honden

Interactieve Facebookgroep/Hersenwerk voor honden

Beeld: Rob Wensveen, featured beeld: Marleen van Baal