Houd rekening met dikke hondenvacht in de zomer

Eindelijk zomer in Nederland. Voor de dieren is het net als voor de mensen ook even wennen aan de hoge temperaturen. Helaas kunnen dieren niet even een jas uit doen als het mooi weer wordt.

Vachtexpert Diana Leeuwe
18-07-2013

Het is dus erg belangrijk dat de hond voldoende in de schaduw kan liggen en dat er volop drinkwater tot zijn beschikking is. Zoals ik al eerder had uitgelegd in mijn winter-item, kan een hond niet zweten zoals wij dat kunnen. Hij kan alleen zijn warmte kwijt door te hijgen en door zijn voetzolen te koelen.

Lekker zwemmen met de hond is dus het beste wat je met dit warme weer kunt doen. Wat je vooral moet mijden is om actief te zijn tijdens de middaghitte. Het beste kun je of 's morgens vroeg of later op de avond met de hond een grote wandeling maken. Dan is het niet te heet voor ze. Kijk altijd goed naar de hond en voorkom dat hij/zij oververhit raakt.

De symptomen waaraan u kan herkennen dat de hond het te warm krijgt zijn:

  •     Snelle hartslag en ademhaling
  •     Overmatig hijgen met de bek open
  •     Suf en apathisch gedrag
  •     Kwijlen
  •     Benauwdheid
  •     Bewusteloosheid
  •     ComaAls u merkt dat de hond te hard aan het hijgen is, zet hem dan op een koele plek in de schaduw. Koel de voetzolen met koud water en zorg dat de hond kan drinken als hij dat wil. Het kan al van een simpele wandeling zijn dat uw dier het toch te warm krijgt. Het asfalt waar we op lopen wordt in de zon namelijk al erg warm.

Maar wat het meest gevaarlijke is en daar wordt gelukkig ook campagne voor gemaakt, is natuurlijk de hond even in de auto laten als we een boodschap gaan doen. De auto is net een oven en dus levensgevaarlijk voor dieren om in achter gelaten te worden. Ook al is het maar voor 5 minuten!

Pas in de zomer ook altijd op voor grasaren!

Geniet samen met je hond van deze mooie zomer. Veel plezier!

        Mail je vraag       

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.