Hond kwispelend het voorjaar in laten gaan

In het voorjaar zullen de meeste honden hun wintervacht weer gaan inwisselen voor de zomervacht. Deze periode is nodig om de vacht aan te laten passen aan de verschillen in temperatuur. In de zomer hebben ze een minder dikke vacht nodig dan in de winter. Dus bij het langer worden van de dagen, gaat de hond zijn nieuwe ‘jas’ aantrekken.

Vachtexpert Diana Leeuwe
02-05-2020

Heerlijk als het weer wat langer licht begint te worden, maar de verharing begint ook op gang te komen. Overal dwarrelt haar en je vindt het door het hele huis. Het is fijn als deze ruiperiode in één zoveel mogelijk aangepakt kan worden. Hierdoor heb je het minste last van haren in huis en krijgt de nieuwe vacht een kans om goed en gezond door te komen.

Ontwollen

Honden met veel onderwol, zoals een akita of een keeshond, kunnen ontwold worden door een goede wasbeurt en een goed borstelbehandeling. Soms is het nodig om de hond een handje te helpen. Losse haren zullen erg kriebelen en de hond zal zich veel willen krabben om van het losse haar af te komen. Dan vliegt het er met hele plukken tegelijk uit. De losse haren geven een doffe uitstraling en de hond ziet er wat vervromfraaid uit.

Wil je snel van al die losse haren af en wil je zelf aan de slag, dan is het verstandig om een week lang intensief te borstelen en te ontwollen en daarna de vacht weer even met rust te laten. Dit geldt vooral voor honden met onderwol zoals herders, labradors, golden retrievers, keeshonden en alle vachtsoorten die hier op lijken.

Wil je dit liever niet zelf doen of twijfel je of je het wel goed doet, vraag dan of de trimmer het wil doen of vraag haar om advies. 

Mail je vraag

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.