Trimmen: verwijderen van dode haren

Afgelopen week kreeg ik mijn vaste klant Virgin op bezoek in de salon. Zij is een middenslag schnauzer en een gesteriliseerd teefje. Als ze zou leven in de vrije natuur, waarin de hond door het bos zwerft en de heide het jachtterrein is, zouden de doorns en stekels uit het struikgewas al het werk doen dat tegenwoordig door de mens gedaan moet worden, namelijk: het verwijderen van de dode ruwe haren.
 

Vachtexpert Diana Leeuwe
28-10-2015

Nu komt ze elk half jaar bij mij in de salon en komt er onder al dat haar weer een prachtige hond vandaan. Het is even een klus van 3 uur maar dan heb je ook wat! Ondanks dat ze niet vrij in de natuur leeft, houden zij en haar baas wel veel van de natuur en zijn ze daar ook dagelijks 2x per dag te vinden. Park, bos het is een echte rauwdouwer. De takjes en blaadjes en niet te vergeten de klitballetjes van de struiken worden dan ook zorgvuldig verwijderd uit de lange haren op de poten.

Vacht plukken

De rijpe, dode haren van de bovenvacht dienen tweemaal per jaar “geplukt” te worden. De schnauzer wisselt twee maal per jaar van “jas”. De tijd dat het nodig is kan voor iedere hond verschillen. De vacht moet namelijk ‘rijp’ zijn en dat houdt in dat de haren dan los in de schacht zitten en er gemakkelijk uitgeplukt kunnen worden. Als dit niet los zit is het te vroeg om de hond te laten plukken en een mishandeling voor het dier. Laat dit dus nooit gebeuren bij zomaar een trimster zonder verstand van de ruwharige vacht!

De juiste tijd van plukken is in het voor- en najaar. De vachtwisseling houdt verband met de temperatuur van buiten en hoe lang het licht is. Zo mooi om te zien hoe deze honden een echte metamorfose krijgen met alleen maar handwerk. Er komt geen scheerapparaat aan te pas en hoe mooi is het resultaat van een wirwar van haar naar een prachtig zwart glanzende aangesloten vacht! Tot over een half jaar Virgin.
 

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.