Niet zomaar het hondenhaar afscheren

Vooral als het zomer wordt en de temperatuur omhoog gaat denken veel mensen dat de vacht van de hond kort geschoren moet worden. De hond zou het anders te warm krijgen. Dit is niet helemaal waar. Echter biedt een vacht zowel in de zomer als in de winter een ventilerende bescherming voor het dier.

Vachtexpert Diana Leeuwe
14-09-2016

Als een hond naar de trimsalon gaat met een dik pak haar en het wordt in 1x afgeschoren tot millimeter korte lengte dan voelt het dier zich letterlijk in zijn blootje staan. Dit kan grote gevolgen hebben voor het gedrag. Hij /zij voelt zich alles behalve prettig met zo’n enorme metamorfose.

Vacht is natuurlijke bescherming

Als de hond wel altijd geschoren wordt of juist niet en het dier heeft wat langer haar, dan ontstaat er een natuurlijke bescherming. Zowel bij lang als bij kort haar is er dus een balans in de huid en vacht. De onderliggende bloedvaten in de huid zullen bij geschoren vachten dieper gaan liggen. Hierdoor kan de doorbloeding van de bovenste laag in moeilijkheden komen als het in 1x rigoureus zou veranderen door een trimbeurt. Houdt de vacht dan ook altijd zoveel mogelijk op dezelfde lengte als dat het dier gewend is.

Natuurlijk kan het zijn dat de vacht vervilt raakt als er niet goed geborsteld wordt. Dit is afhankelijk van het type haar van de hond. Krulvachten zoals poedels en labradoodles zullen sneller klitten dan sluike en enkele vachten. Zorg daarom altijd voor een goede borstelbeurt!

Scheren in de zomer kan bij sommige dieren juist zorgen dat de huid meer bloot gesteld raakt aan zonlicht en kan zelfs verbranden. Laat de haren dan nooit korter dan 5 mm scheren, zo blijft er altijd een laagje haar ter bescherming over.

Goede trimsalons kunnen dieren ook ‘netjes’ maken zonder de vacht er volledig af te halen.  Een goed voorbeeld is de Lhasa Apso. Dit is een ras met heel lang haar en veel onderwol. In de zomer laat er veel onderwol los om een goede ventilatie te creëren. Dit dier wordt bij mij nooit geschoren, alleen goed uitgeborsteld, gewassen en geföhnd.  Hij is inmiddels 12 jaar en ziet er nog prachtig uit!

         Mail je vraag         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.