"Deze hond verhaart echt niet"

Foto: Bichon Frisé & Poedel

Het wel of niet verharen van honden levert nogal eens wat verwarring op. In de eerste plaats, alles met haar… verhaart. Of het nou het hele jaar door is, in de rui of op wat voor manier dan ook, het dier verliest net als wij mensen de haren die hij heeft en er groeien steeds weer nieuwe aan. Met het begrip ‘hij verhaart niet’ wordt dan ook meestal bedoeld dat er geen plukken losse haren in huis worden gevonden. Of als je het dier aait, dat er meteen een zwerm pluizig plak haar aan je handen zit.

Vachtexpert Diana Leeuwe
18-03-2016

Hypoallergene honden

Hypoallergene honden worden ze genoemd. Heel fijn voor mensen met een allergie. Alhoewel je ook allergisch kunt zijn voor de huidschilfers, is het dus verstandig om wel van te voren te testen of je inderdaad tegen het ras kunt wat je uitgezocht hebt als hypoallergene hond.

Daarnaast zie ik de zogenaamde ‘ik verhaar niet’ honden heel vaak in de salon. Ze hebben namelijk heel veel onderhoud nodig. Dit komt omdat de haren die loslaten dus niet in de ruimte terecht komen maar in de vacht blijven zitten. Als je dat niet regelmatig borstelt en uitkamt dan gaat het behoorlijk in de klit. Dit is pijnlijk voor de hond en is uiteindelijk ook niet meer te verwijderen zonder de haren af te scheren. Sommige honden komen elke 6 weken voor wassen en uitborstelen. 

Enkele krulvacht

De poedels en de bichon frise’s hebben een enkele krulvacht. Dit is eigenlijk de onderwol en prima te onderhouden met borstelen. Sinds een aantal jaar zijn er nu ook de kruisingen van honden met een dubbele vacht zoals de labradoodle en goldendoodle. Deze honden hebben dus een dubbele krulvacht omdat ze gekruisd zijn met poedel en labrador of goldenretriever en de laatste twee verharen heel veel. Ze zijn zeer intensief in het onderhoud van hun vacht en moeten elke dag geborsteld worden.

Laat je dus altijd goed informeren naar deze honden door een trimster voordat je besluit zo’n hond aan te schaffen.