Ventilatie in de vacht

Als de temperaturen ineens omhoog schieten dan laten ook ineens alle haren los lijkt wel. Laatst belde een klant op met een hele oude staffordshire bullterrier van 14,5 jaar. Ze kwam nauwelijks door de rui heen en als ze haar hond aaide, dan vlogen de haren in het rond.

Vachtexpert Diana Leeuwe
14-06-2016

Als honden ouder zijn kunnen ze meer moeite hebben met de rui. De vacht die blijft ‘hangen’ in de nieuwe vacht kan er voor zorgen dat de hond het daardoor extra warm heeft. Het verstikt eigenlijk en de ventilatie die normaliter in de gezonde vacht heerst is verdwenen.

Bij een goede ventilatie gaan de haren iets uit staan (dit zien wij met het blote oog niet) en doordat het gaat uitstaan zorgt de lucht die ertussen zit voor isolatie en beschermt tegen kou en warmte. Ook kunnen de dieren met zo’n volle vacht zich beperkt voelen in het bewegen. Dit lijkt overdreven maar het is wel degelijk bewezen dat dieren na de behandeling zich een stuk prettiger voelde en meer plezier hadden om te rennen en te bewegen.

Shampoo laten inweken

Gelukkig kon ik bij deze oude hond met wassen al een eind komen. Als je de shampoo goed laten inwerken door het minstens 10 minuten te laten zitten, dan laten de haren beter los. Je beschadigd verder de gezonde vacht niet.

Met een speciale massage borstel kun je de huid en haren als het ware scrubben en met lauwwarm water afspoelen. De hond had door al deze vast zittende haren ook last van schilfers. Door de massage komt de doorbloeding weer op gang en voedt je de huid van binnenuit.  Afvalstoffen in de huid worden door het masseren verwijderd en zo krijgt de vacht weer een mooie gezonde glans.
 

Mail je vraag voor Diana

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.