Huidproblemen bij de hond: Leishmania?

Er zijn verschillende oorzaken voor huidproblemen, laatst kreeg ik een email van iemand met een hond die wat last van zijn huid had. Met name de oren waren beschadigd en rondom de oogjes. De hond had al wat medicijnen van een andere arts gekregen maar de klachten kwamen weer terug…. Ook kwam de hond uit het buitenland (Portugal) waardoor ik eigenlijk het idee kreeg dat het weleens meer kon zijn dan een allergie. Na het verrichten van een bloedonderzoek bleek er inderdaad een andere oorzaak te zijn van de klachten.

Vachtexpert Diana Leeuwe
09-05-2018

Wat is Leishmania? 

Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in verschillende plekken in het lichaam, met name in het beenmerg en lymfeknopen van de hond. 

Huidklachten bij de hond, leishmania?

Zandvlieg

De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. Maanden later kan de hond klachten ontwikkelen na de besmetting. Wat we vaak als eerste zien zijn de huidklachten.

Huidklachten door leishmania

 • Droge schilferige huid en wondjes die slecht/niet genezen
 • Kale plekken: oren, de neus/rond de ogen + symmetrische kaalheid op lichaam en/of hoofd
 • Roze ooglidranden en/of rond de neus en kale plekjes achterop de oren
 • Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes en zweren op de huid en in de slijmvliezen 
 • Rode geïrriteerde huid/blauwe plekken

Uiteraard hebben we de bacteriële infectie die secundair is aan de klachten kunnen bestrijden met een antibiotica, maar de hond zal voor een tijd op medicatie moeten worden gezet om de ziekteverschijnselen weg te krijgen. Ook al is je hond na de behandeling "genezen" verklaard, je moet er altijd rekening mee houden dat het een chronische ziekte is en dat de symptomen dus kunnen terug keren. De ziekte is als het ware  in slaap gebracht en kan altijd weer wakker worden. Houd je hond dus goed in de gaten. 

Preventie Leishmania besmetting

 • De kans op het krijgen van Leishmania is het grootst op plekken waar veel zandvliegen en veel onbeschermde of besmette honden leven. De kans om Leishmania op te lopen is in een zwerfhondenopvang groter dan in een grote stad.
 • Gebruik goede teken- en zandvliegwerende middelen die verkrijgbaar zijn bij de dierenarts.
 • Houd de hond binnen tijdens zonsopkomst en zonsondergang, gedurende het hele seizoen.
 • Gebruik insecticide kamersprays.
 • Plaats een hor in ramen en deuren (gaaswijdte < 0,4 mm²)
 • Verwijder broedplaatsen van zandvliegen door het verwijderen van afval en resten organisch materiaal in de buurt van huizen en op plaatsen waar honden leven.

Via de website Leishmania.nl kun je alle informatie vinden over symptomen, behandelingen en lees je parktijkverhalen.

Het is dus goed mogelijk dat de hond tijdens de vakantie in het buitenland besmet kan raken en daar niet meteen ziek van wordt. Een goede bescherming is de enige remedie. Wilt u weten hoe u uw hond goed beschermt mee op vakantie kunt nemen? Raadpleeg dan de dierenarts voor advies op maat.