Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Hoe voorkom je oorproblemen bij de hond en wat zijn de do’s en don’ts wat betreft het schoonmaken? Lees hier de handige tips die ieder honden baasje moet weten over de verzorging van deze gevoelige organen!

Vachtexpert Diana Leeuwe
17-01-2018

In mijn dermatologische trimsalon behandel ik veel dieren met allergie. Doordat ik zelf een westie hond heb met veel allergie (voedingsallergie en atopie) ben ik een ervaringsdeskundige geworden op dit gebied en de verzorging van dergelijke bijkomende huidproblemen. Al jaren verdiep ik mij meer in de allergische klachten want gek genoeg lijkt het wel of het steeds vaker voorkomt bij onze huisdieren. 

Soms zie je niet eens zoveel klachten maar heeft het dier bijvoorbeeld alleen oorproblemen. Echter als oren vaak of chronisch ontstoken raken en flinke pijnlijke klachten of jeuk veroorzaken is dit erg vervelend voor het dier. Vandaar dat we nu zullen uitleggen wat er aan gedaan kan worden. 

Waardoor ontstaan oorproblemen?

  • Erfelijke aanleg. Iedere hond met een allergie heeft kans op oorproblemen. Maar sommige rassen hebben een grotere aanleg voor dergelijke oorproblemen. Denk bijvoorbeeld aan de West Highland white terriërs, labradors en bulldogs. 
  • Veel zwemmen. Oren blijven lang nat zijn en er kan vervuild water in de gehoorgang blijven zitten. 
  • Hangende oren. Hondenrassen met zwaar behaarde oren en/of hangende oren vormen een grote groep die meer kans heeft op oorontsteking. Denk hierbij aan de cockerspaniëls. 
  • Haar of vreemd voorwerp in oor. Denk aan de honden met heel veel haargroei in de gehoorgang waardoor het vuil er niet meer uit kan omdat de gehoorgang verstopt zit. Zoals bij poedels en labradoodles

Van nature produceert het oor oorsmeer om de gehoorgang soepel te houden en vuil en stof eruit te werken. Als dit op één van bovenstaande manieren verstoort raakt, kan de gehoorgang pijnlijk gaan ontsteken en zal deze behandeld moeten worden bij de dierenarts. Laat het oor altijd controleren door de arts want in sommige gevallen kunnen er ook vreemde voorwerpen in de gehoorgang zitten zoals bijvoorbeeld een grasaar die alleen door medisch ingrijpen kan worden verwijderd!

Wat kun je beter niet doen?

Ga in geen geval proberen de oren schoon te maken met een wattenstaafje. Het oorsmeer wordt op een natuurlijke manier naar buiten gewerkt en juist door het gebruik van een staafje kun je het dieper in de gehoorgang duwen. Het trommelvlies kun je ook beschadigen. Niet doen dus!

Gebruik ook geen gewoon water maar altijd een vettige milde oorcleaner in de gehoorgang. Oorsmeer is vet en zal ook oplossen in een vettige substantie. 

Wat kun je wel doen?

Controleer elke dag even de oren. Dit doe je door de oorflap open te slaan of op te tillen. Check of de oren niet rood, warm of vies zijn en geen gekke geur hebben. Is dit wel het geval, maak dan de oren schoon met een milde cleaner door een klein beetje van dit product in de gehoorgang te doen. Of op een plukje watten. Wrijf met dit watje om je vinger in de gehoorgang zo diep als je kunt. Komt er veel oorsmeer uit, herhaal dit dan nogmaals. Laat de hond de oorcleaner uit zijn oren klapperen zodat het smeer in de diepte ook mee naar buiten komt. In onderstaande video ontdek je hoe dit moet.

Is dit na een paar dagen weer schoon, dan is het voldoende en kun je stoppen. Zo niet en is het oor nog vuil en pijnlijk, laat het dan controleren bij uw dierenarts voor verder onderzoek. 

In de trimsalon maak ik de langbehaarde oren altijd wat lichter door de binnenkant kort te scheren. Ook de aanzet van de oren wordt uitgedund om zo luchtventilatie tijdens het bewegen te creëren. Een oor moet voldoende lucht krijgen om de bacteriële flora erin gezond te houden. 

Tip: gezondheidscontrole bij je hond

Door regelmatig een gezondheischeck te doen bij je hond kun je veel ongemak voorkomen, zoals ontstoken oren. Hoe je dit aanpakt? Je leert het via de online cursus Gezondheidscheck voor je hond van de Huisdierenschool.

Bekijk de cursus