'Mijn hond klappert met zijn oren!'

In de trimsalon behandel ik naast de vacht ook nog andere onderdelen van de hond. Zo hoort het verzorgen van de oren er ook standaard bij. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat de oren gezond blijven. Een ontsteking is erg pijnlijk en kan voor ernstige problemen aan de gehoorgangen zorgen. 

Vachtexpert Diana Leeuwe
16-09-2017

Het lijkt wel of ik steeds vaker een oorontsteking tegenkom bij de honden. Vooral zomers zie ik het meer. Gelukkig hebben we naast de salon ook een dierenarts die meteen mee kan kijken en een behandeling in kan zetten. Niets is erger als ik een dier op mijn tafel heb staan die het uitgilt van de pijn als ik alleen nog maar het oortje optil. 

Bij de ontstekingen die het meest tegenkom, gaat het meestal om de buitenste gehoorgang. Ook wel Otitis Externa genoemd. In elk oor zitten bacteriën en gisten. In de juiste combinatie vormen ze een gezonde flora in de gehoorgang. Het oor produceert oorsmeer om vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels tegen te houden en de huid van het oor gezond te houden. Het oorsmeer vangt deze onrechtmatigheden op en voert het af.

Als deze balans verstoort raakt, kan het oor gaan ontsteken. 

Signalen van oorontsteking:

  • Hond schud vaker met zijn kop
  • Hond krabt vaak aan zijn oor
  • Hond klappert met zijn oren
  • Hond schuurt met zijn kop over de grond 

Er zijn verschillende oorzaken die voor een ontsteking kunnen zorgen. Denk hierbij aan zuurstofgebrek in het oor. Sommige rassen worden gefokt met weelderige mooie krullen, maar als deze ook in de gehoorgang groeien, kunnen ze de gehoorgang behoorlijk verstikken. 

Ook zwemmen in vuil water kan problemen geven. Vooral bij honden met zwaar behaarde oren die lang zijn en langs het hoofd vallen zoals bij de cocker spaniel bijvoorbeeld.  

Allergie

Meestal als ik het haar rondom het oor weg haal en de oren goed reinig, is het probleem met behulp van een goede oorzalf wel op te lossen. Is het een vaker terugkerend probleem, dan onderzoeken we ook of er geen sprake kan zijn van een allergie. Denk aan hooikoorts (atopie). 

U kunt als baasje van de hond zelf ook helpen door de oren elke dag te controleren en eventueel schoon te maken met een milde oorcleaner. Ziet u rode of pijnlijke oren, laat dan eerst bij de dierenarts checken wat het probleem kan zijn. Soms helpt het ook als de hond ligt te slapen en de oren dan even open te ‘klappen’ zodat er lucht bij komt en het oor kan ventileren. 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's