Het ziet er altijd zo lekker fris uit als de honden naar de trimsalon zijn geweest en hun oortjes weer haarvrij zijn gemaakt. Maar er is onlangs een studie geweest naar het wel of niet laten zitten van deze haren. Sommige dieren kregen last van oorontsteking als ze het haar hadden laten verwijderen. Andere honden daarentegen kregen juist last als het niet verwijderd werd!
Door contact op te nemen met de KNO-arts in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht en de dermatoloog in het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam, ben ik tot de volgende behandelingen over gegaan.
Weinig haar in hondenoor
Als de hond geen last heeft van zijn oren en het is matig tot weinig haargroei in de gehoorgang dan laat ik het zitten. Ik knip of scheer het oor netjes aan de binnenkant maar pluk er geen haren uit. Hiermee voorkom ik dat ik bij het plukken van de haren kleine beschadigingen maak in de gehoorgang. Doordat de huid dan geïrriteerd raakt kan de gehoorgang juist gaan ontsteken. Er is een natuurlijke balans van oorsmeer en bacteriën, maar bij het beschadigen van de huid kan dit juist verkeerd gaan.
Veel haar in hondenoor
Als de hond teveel haar en teveel oorsmeer in de oren heeft dan pluk ik heel voorzichtig het haar eruit. De oren worden dan schoongemaakt met een milde oorreiniger en eventueel kan er bij ons door de dierenarts nog een oorzalf worden voorgeschreven om verdere ontsteking te voorkomen. Zo krijgt het oor weer genoeg ‘lucht’ en ruimte en wordt het geen broeikas voor bacteriën. Het oor zal er in geen van de gevallen onverzorgd uit zien, maar krijgt de juiste zorg die het nodig heeft.