Een dier adopteer je voor het leven, niet voor even...
Stichting Verhuisdieren en dierenasielen merken dat de vraag naar honden en katten behoorlijk stijgt. Dit is een gevolg van de coronacrisis. Een huisdier biedt gezelschap, je kunt lekker wandelen met de hond en je hebt nu tijd om je puppy zindelijk te maken. Maar realiseer je je dat het dier er ook nog is als straks het normale dagelijks leven weer begint?
Bij Verhuisdieren gaat het herplaatsen van dieren gewoon door. Er zijn altijd (verdrietige) redenen waarom iemand niet meer voor zijn of haar dier kan zorgen en daarom blijft Verhuisdieren ook operationeel. We zien ook dat het aantal mensen dat een huisdier zoekt bijna is verdubbeld...
Ideaal moment om huisdier aan te schaffen
Ook daar zijn we blij mee; een huisdier brengt tenslotte heel veel plezier in je leven. En de coronacrisis maakt inderdaad dat we nu tijd hebben om een hond of kat rustig te laten wennen aan ons huishouden. Ideaal, toch? Want we hopen dat iedereen die nu een huisdier aanschaft, zich ervan bewust is dat dat dier er over een jaar, over vijf jaar en misschien wel over tien jaar nog is. Past dat wel in je leven?
We hebben daarom – in samenwerking met dierenarts Piet Hellemans - een checklist gemaakt die jij en je gezin door kunnen lopen voor jullie besluiten een dier te nemen.
Checklist huisdier aanschaffen tijdens coronacrisis:
Je wilt het dier het liefst NU aanschaffen. Aangezien de vraag naar huisdieren groot is en het aanbod beperkt, loop je - OP ANDERE PLATFORMEN - een grotere kans een dier aan te schaffen van een (illegale) broodfokker. Hier gaat ontzettend veel dierenleed achter schuil, is dat het je waard?
- Vraag jezelf af waarom je tot nu toe nog geen huisdier had. Had je niet voldoende tijd? Wil je geen rekening met de hond houden als je uit eten gaat? Zou de kat niet heel veel alleen zijn? Realiseer je dat deze argumenten straks ook weer gaan gelden als het leven zich weer normaliseert.
- Heb je voldoende financiële middelen om goed voor een dier te zorgen? Een dier moet goed eten, moet jaarlijks naar dierenarts en kan ziek worden. De Rekenkamer berekende dat een hond gemiddeld 18.000 euro kost als hij 12 jaar oud wordt!
- Een pup/kitten kan dingen kapot maken in huis, ook als je thuis bent. En ook zij worden gewoon groot en gaan dan nog heel lang mee…
- Heb je iemand die voor je dier kan zorgen als je – ooit weer - op vakantie gaat? Via Verhuisdieren kun je ook op zoek naar een oppasadres.
- Dieren verharen en brengen zand mee je huis in. Is dat oké?
- Kies je voor een raspup van een fokker, val dan niet alleen voor het schattige snoetje, maar verdiep je in het karakter. En wees je er van bewust dat veel rasdieren kampen met gezondheidsproblemen.
- Als je een dier aanschaft zou je tijd moeten investeren om uit te zoeken wat voor dier bij jou en je gezin past. Is een kat handiger, of wil je toch een hond? En wat voor hond dan? Een rashond of een kruising? Een grote of een kleine? Een actieve of een rustige hond? Een oudere hond of een pup? Neem de tijd om daar over na te denken en maak geen impulsief besluit.
- Laat je niet verleiden door de to-good-to-be-true advertenties op verkoopsites. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook…
- Je kunt ook tijdelijk op een dier passen. Het aantal huisdieren dat acuut moet worden opgevangen omdat het baasje is getroffen door het coronavirus stijgt helaas ook… Speciaal voor deze crisis heeft Verhuisdieren deze sectie geheel gratis gemaakt.
Een huisdier is het fijnste, leukste maatje dat je je kunt wensen. Dus overweeg je een kat of hond aan te schaffen, juicht Verhuisdieren dat enorm toe! Denk er alleen even goed over na of het echt goed past in je leven! Benieuwd naar de dieren die nu een nieuw baasje zoeken? Wil je een huisdier adopteren in deze tijd? Lees dan de berichten in ons corona-dossier.