Stel je voor: je bent een hond en ineens heb je twee huizen, twee families en dubbel zoveel aandacht. Klinkt als een droom toch? Niet altijd... Want een hond delen is een stukje ingewikkelder dan je Netflix-account delen. Waar moet je op letten en wat zijn de gouden regels voor dogsharing? We leggen het uit in deze blog.
Wat is dogsharing eigenlijk?
Dogsharing is een vorm van co-ouderschap voor je viervoeter, waarbij je hond in twee verschillende huishoudens woont. En nee, niet zoals een weekendje logeren - het gaat om een serieuze, langdurige verbintenis die voor beide partijen (én je harige vriend!) goed moet voelen.
De voordelen van dogsharing
-
Meer sociaal contact: Je hond krijgt extra aandacht, speeltijd en mentale uitdaging.
-
Gedeelde kosten: Van dierenarts tot voer - samen deel je de financiële verantwoordelijkheid.
-
Flexibele planning: Werk en vakantie zijn makkelijker te regelen met twee huishoudens.
-
Emotionele stabiliteit: Vooral bij scheidingen kan het fijn zijn dat je hond beide baasjes houdt.
Wanneer is dogsharing een uitkomst?
-
Bij een scheiding, als allebei de partners de hond willen blijven zien.
-
Als je meer moet gaan werken of om andere redenen tijdgebrek hebt voor goede zorg, maar je trouwe vriend niet wilt herplaatsen.
-
Als je merkt dat je hond meer beweging of aandacht nodig heeft dan je kunt bieden.
-
Als je graag een hond wilt adopteren, maar je parttime tijd hebt voor opvoeding en zorg.
-
Als je alleen woont en je hond wat extra sociale contacten gunt.
-
Als je door gezondheidsredenen tijdelijk of deels de zorg wilt delen.
De impact van verandering op je hond
Voordat je enthousiast in het dogsharing-avontuur duikt, is het belangrijk om te begrijpen hoe je hond omgaat met veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat stress bij honden meetbaar is via het stresshormoon cortisol. Een nieuwe situatie, zoals het wisselen tussen twee huishoudens, kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Maar geen zorgen - met de juiste aanpak is dit prima te managen.
De gouden regels voor succesvol dogsharen
-
Begin met een goede socialisatie
Net als bij herplaatsing van een hond, is een goede socialisatie en begeleiding de eerste maanden van de grote verandering cruciaal voor het slagen van dogsharing. Socialisatieproblemen kunnen namelijk flink roet in het eten gooien. Neem daarom de tijd om je hond geleidelijk te laten wennen.
-
Stem training en routines af
Verschillende aanpakken in training of dagelijkse gewoontes kunnen verwarrend zijn voor je hond. Maak daarom duidelijke afspraken over:
-
Trainingsmethoden en commando's.
-
Voertijden en -hoeveelheden.
-
Wandelroutines.
-
Regels (mag hij nou wel of niet op de bank?).
-
Leer hondentaal spreken
Voordat je start met dogsharing is het belangrijk allebei de baasjes hondentaal goed begrijpen. De online cursus Hondentaal Begrijpen van de Huisdierenschool kan hierbij enorm helpen. Zo leer je signalen van stress of ongemak bijvoorbeeld op tijd herkennen.
-
Regel de praktische zaken
Zet alle afspraken op papier:
-
Wie betaalt welke kosten?
-
Hoe zit het met de verzekering?
-
Wat zijn de vaste wisseldagen?
-
Wie is verantwoordelijk bij noodgevallen?
5. Bedenk een plan B
Tja, en dan blijkt je hond toch te veel stress te hebben, een voorkeur te hebben voor één van de huizen, één van de twee co-ouders wil toch de hond fulltime, één van de co-ouders kan de financiële kosten niet dragen, de hond wordt ziek of één van de co-ouders gaat verhuizen. Herkenbare situaties. Voorkom dat de hond dan herplaatst moet worden en denk na over een plan B.
Is jouw hond geschikt voor dogsharing?
Niet elke hond is geschikt voor het leven in twee huishoudens. Let op deze signalen:
-
Verlatingsangst (lees hier meer over verlatingsangst bij honden).
-
Sterke gehechtheid aan één persoon (bv: Akita-achtige, herderachtige, Border Collie’s en buitenlandse honden met een trauma).
-
Stress bij veranderingen.
-
Problemen met aanpassen aan nieuwe situaties.
-
Moeite met nieuwe mensen of omgevingen.
Samen een nieuwe hond adopteren
Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat je samen met een ander huishouden een nieuwe hond wilt adopteren en dan vanaf het begin de hond aan twee adressen wilt laten wennen. Dit is wel de meest risicovolle manier, omdat in dit geval beide huishoudens nog geen achtergrond hebben van de nieuwe huisgenoot en je dus ook lastiger in kunt schatten of de hond kan wennen op twee adressen.
In dit geval is het aan te raden op zoek te gaan naar een wat oudere hond, die stabiel in het leven staat (geen gedragsproblemen heeft) en die bijvoorbeeld al gewend was aan een vaste oppas (dus niet gefocust is op één baasje).
Ook met een hond uit het buitenland kan deze constructie prima slagen, zo blijkt uit het verhaal van Boris Jansen die samen met twee gezinnen een hond adopteerden. Maar wees je in zo’n geval er erg bewust van dat het ook niet kan lukken en maak dan van tevoren afspraken dat de hond bij één van de huishoudens zijn echte thuis krijgt.
Hoe regel je dogsharing via Verhuisdieren?
Bij Verhuisdieren.nl kun je op drie manieren je dogsharing-avontuur beginnen. Maar eerst: lees hier alles over hoe je een betrouwbare dierenoppas wordt. Want of je nu de hoofd-, mede-eigenaar of vaste oppas wordt, deze kennis komt altijd van pas!
-
De volledige co-ouderschap route: Maak zowel een herplaatsings- als oppasprofiel aan op Verhuisdieren en vermeld duidelijk dat je op zoek bent naar een dogsharing-partner. Perfect voor wie de verantwoordelijkheden écht wil delen.
-
De hoofdbaasjes-aanpak: Blijf zelf de hoofdverantwoordelijke maar zoek een vaste oppas voor enkele dagen per week. Ideaal als je de touwtjes graag in eigen handen houdt en graag de hoofdverantwoordelijkheid blijft houden over een hond.
-
De omgekeerde route: Herplaats je hond volledig maar blijf betrokken als vaste oppas. Je maakt dan een herplaatsprofiel aan, maar vermeld in de tekst dat jij graag als vaste oppas betrokken wilt worden.
Dogsharing: de conclusie
Dogsharing kan een prachtige oplossing zijn, maar het vraagt wel om voorbereiding, duidelijke afspraken en vooral veel geduld. Door de voor- en nadelen goed af te wegen en de juiste voorbereidingen te treffen, kan het een geweldige ervaring worden voor iedereen - vooral voor je viervoeter!