Is een konijn geschikt voor kinderen?

Konijnen worden vaak aangeschaft voor de kinderen, het lijkt een ideaal huisdier. Ze hebben een handzaam formaat, hoeven niet uitgelaten te worden en lijken goedkoop. Na de aanschaf komen ouders er echter vaak achter dat een konijn bewerkelijk is om te houden en eigenlijk niet het huisdier is wat zij voor hun kind hadden gehoopt. 

Konijnenexpert Eline Teygeler
20-08-2022

Een konijn schrikt bijvoorbeeld snel en voelt zich snel bedreigd. Konijnen staan op het menu van veel andere diersoorten en als prooidier is het heel handig om van nature terughoudend en voorzichtig te zijn. Daarom houden konijnen niet van optillen en gedragen worden, het wekt vaak angst op en soms worden ze zelfs agressief. Als een kind dus op zoek is naar een zacht en fluffy dier om te knuffelen, dan is het konijn als huisdier ongeschikt. 

Konijn om naar te kijken

Konijnen zijn daarentegen wel hele leuke dieren om naar te kijken. Ze zijn actief, hebben een rijk sociaal leven met soortgenoten en zijn dankbare gravers en knagers. Kinderen die geïnteresseerd zijn in dieren kunnen ook leuke dingen ondernemen om hun konijnen gelukkig te maken.

Konijn ideale kindervriend

Zoals voor elk dier wat wordt aangeschaft voor kinderen, houdt een ouder de verantwoording over de zorg. Goed verzorgd kunnen konijnen wel tien jaar oud worden, waardoor kinderen een langdurige band kunnen opbouwen. 

Hoe kunnen kinderen en konijnen optimaal van elkaar genieten? 

  1. Plaats een rennetje aan het hok zodat kinderen contact kunnen maken op de grond.
  2. Leer kinderen om het vertrouwen te winnen van de konijnen; laat ze dagelijks iets lekkers geven.
  3. Laat kinderen schuilhutjes bouwen en een zandbak of snipper-papierbak maken om de konijnen in te laten graven.
  4. Laat kinderen hooiballen met stukjes witlof, appel of kruiden maken waaraan ze kunnen  knabbelen.
  5. Laat het konijn dagelijks los in een grotere ruimte en laat kinderen genieten van de sprintjes en luchtsprongetjes (binky’s) die de konijnen maken.