Jeuk! Heeft je kat of hond nu een allergie?

Heeft jouw hond of kat last van jeuk? Zie je dat hij zichzelf veelvuldig krabt? Dan is het zaak om te achterhalen waar die jeuk vandaan komt. Dierenarts Piet Hellemans gaat je helpen.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
28-03-2020

De verzamelnaam voor allergische reacties bij honden en katten is atopie. Atopie uit zich meestal in huidklachten, jeuk en huidinfecties. De huid is (net als bij mensen) het grootste orgaan en belangrijk voor de vocht- en temperatuurhuishouding, het uitscheiden van afvalstoffen en het tegenhouden van bacteriën en ziektemakers.

Allergieën kan je grofweg in voedselallergieën en omgevingallergieën indelen. Beide komen vaak tot uiting in jeuk, maar bij voedselallergie kan daar ook diarree of braakklachten bijkomen. Voedselallergie is lang niet altijd de oorzaak!

Huidinfectie

De jeukklachten beginnen vaak bij de oren, tenen, anaalklieren en op de kop. Door het vele krabben en schuren raakt de huid beschadigd en zullen er bacteriële en gistinfecties optreden, die zich in een beschadigde huid zich kunnen verspreiden en nog meer jeukklachten kunnen geven. Een neerwaartse spiraal dus van jeuk, pijn en infecties. In veel gevallen is jeuk zelfs erger dan pijn. Het is dus heel belangrijk dat je als baasje alles doet om hje dier van die jeuk af te helpen.

Dat betekent dat je op zoek moet naar de oorzaak van de allergie. Dit kan een langdurig proces zijn, aangezien één verkeerd eiwit (bij zowel een voedsel- als een omgevingsallergie) zes weken lang jeuk en klachten kan geven. Net als bij mensen kan een allergie overal in het leven ineens ontstaan. Het argument ‘maar dit voer eet hij al altijd’ sluit dus geen voedselallergie uit...

jeuk bij je kat

Oorzaak jeuk achterhalen

Stap één is parasieten uitsluiten. Te beginnen bij een goede en waterdichte (hond) vlooienbehandeling, maar ook van alle andere dieren in huis. Goed om te onthouden is dat , één vlooienbeet wel tot zes weken jeuk kan veroorzaken.

Uitwerpselen van stof- en huismijten zijn ook een grote veroorzaker van allergische reacties, dus synthetische kussen en kleden en de omgeving van je huisdier zo stofvrij mogelijk houden is een goede volgende stap.

Bij een pollenallergie zul je merken dat de jeukklachten seizoensgebonden zijn en in bepaalde periodes van het jaar heviger zijn dan in andere. Er zijn allerlei pollenapps te downloaden waarin duidelijk vermeld wordt welke pollen wanneer in de lucht zitten. Als mijn vrouw begint te niezen (hooikoorts), gaat mijn hond vaak krabben (pollenallergie).

Een voedselallergie is uit te sluiten door een heel strikt hypoallergeen dieet voor minimaal zes weken te volgen. Als de jeukklachten dan verdwijnen, is de kans groot dat een voedselallergie meespeelt.

Honden kunnen helaas ook een voedsel én een omgevingsallergie hebben…

Bloedonderzoek

Met een bloedonderzoek en een huidtest kunnen veel omgevingsallergieen geconstateerd worden en een voedselallergie is dus uit te sluiten met een heel strikt hypoallergeen dieet. Als je weet waar je hond allergisch voor is, is het dus zaak deze allergenen te mijden.

Jeuk onderdrukken

De jeuk zelf kan ook onderdrukt worden door je dierenarts. Gelukkig zijn er tegenwoordig, naast de paardenmiddelen met veel bijwerkingen zoals prednison, ook subtielere middelen met minder bijwerkingen beschikbaar om allergische jeukklachten te onderdrukken.

Als de jeuk niet onderdrukt kan worden zal de hond of kat zichzelf beschadigen en zullen de beschadigingen en infecties van de huid (en dus ook de jeuk) erger worden. Het is dus zaak om hier goed en veel met je dierenarts te overleggen, ook bij milde jeukklachten om erger te voorkomen.

Als jouw dierenarts het niet kan oplossen, dan zijn er gelukkig ook dierenarts dermatologen om de lastige gevallen te onderzoeken en behandelen.

Allergieën zijn helaas lastig op te lossen, bij mensen immers ook, maar in belang van het welzijn van het dier wel heel belangrijk om uit te zoeken en te behandelen.

 @piethellemans.nl