Oorzaken van jeuk bij honden

Onlangs heb ik een nascholing over dermatologie gevolgd bij een ervaren dermatologische dierenarts. Deze keer ging het over jeuk bij de hond. Er is nog een hoop te leren over alle aandoeningen die veroorzaakt worden door jeuk.

Vachtexpert Diana Leeuwe
10-11-2018

Zo is de eerste vraag die gesteld wordt in de cursus, wat is jeuk eigenlijk en waar komt het door? Deze vraag is niet zo één twee drie eenvoudig uit te leggen. Gaandeweg komen we er achter dat er wel tientallen oorzaken van jeuk kunnen zijn en dat elke oorzaak weer een andere aanpak vereist.

In de trimsalon zien we vaak dieren met huidklachten of jeuk. Wat kunnen we als trimsters doen? Vooral de kennis die ik hierover op doe, wil ik overdragen aan de baasjes zodat het kan bijdragen aan een ‘gezonder’ klantje. Zo kunnen we ingrijpen en samenwerken met de lokale dierenartsen of specialisten. Beter een goed verhaal en uitleg doorgeven aan de klant, dan niets doen, is het motto.

Histamine veroorzaakt de jeuk

Het exacte proces dat zich in de huid afspeelt bij jeuk is niet precies bekend. De trigger op de huid, bv een insect of pollen, geeft een speciale prikkeling van de zenuwen in de huid. Door het afweersysteem wordt het allergeen gedetecteerd en stofjes zoals histamine, cytokine en prostaglandinen die door ontstekingscellen in het lichaam worden geproduceerd, geven weer een signaal af naar de hersenen om te gaan krabben en likken.

Een heel proces dus waarbij we in verschillende fases hiervan kunnen ingrijpen om de jeukprikkel te verlichten of te remmen.

Oorzaken van jeuk noemen we ook wel de ‘Big Five’:

  • ectoparasieten
  • bacteriële infecties
  • malassezia gisten
  • voedselovergevoeligheid
  • atopie

Deze Big Five kunnen we gaan behandelen via een stappenplan. Het is zeer belangrijk om via het stappenplan te werk te gaan en niet alles tegelijk te gaan behandelen. Zo weet je namelijk nooit welke therapie heeft gewerkt en wat dus de trigger is geweest voor de jeuk.

Tempratuur verergert jeuk

Er is namelijk een jeukdrempel. Sommige factoren maken een allergisch dier namelijk gevoeliger voor jeuk. Denk aan warme temperaturen, verveling, stress of (geslachts)hormonen. Triggers om de jeukdrempel over te gaan kunnen bacteriën, gisten of vlooien zijn.

In de salon zullen we als eerste zicht hebben op parasieten die het dier mogelijk met zich meedraagt. Niet alleen vlooien maar ook mijten, gisten en bacteriën kunnen we ontdekken. Als er een hotspot op popt onder een dikke vacht, hebben we geleerd wat we hieraan kunnen doen. Als het te erg is en de infectie zich uitbreidt moet het dier door de dierenarts worden behandeld. Maar ook als een dier huidschilfers heeft en de huid juist heel droog is. Of we zien een heel vette vacht welke stinkt? Soms zien we korstjes en kale plekken. Wat kunnen we doen?

Shampootherapie tegen jeuk bij de hond

Er zijn diverse shampoos in omloop die kunnen bijdragen aan het herstel van de huid. Een huid is opgebouwd met cellen (bakstenen) die met vetten en eiwitten (cement) bij elkaar gehouden worden. Is dit verstoort door bovenstaande oorzaken dan kunnen we als goede trimmers bijdragen aan het herstel van de door voedende shampoos te gerbuiken. Deze werken alleen als het probleem zich op de huid bevindt zit.

Het aanbrengen van de shampoo en de inwerktijd (10-15 min) is een uiterst zorgvuldige handeling. Soms is het nodig om dit wel elke week te herhalen dus met een goed plan in de trimsalon kun je de klant een oplossing bieden voor huidproblemen bij de hond.

Voorzichtigheid bij deze gevoelige huiden is belangrijk. De huid van de hond heeft een hogere pH (7.4) dan die van de mens (5.5) dus ook babyshampoos waar sommige mensen misschien hun hond mee wassen is niet verstandig. Zeker als het gaat om allergische honden moeten we als trimmers goed weten wat we aan het doen zijn met shampootherapie. We willen natuurlijk eerst de allergenen goed afspoelen, denk aan graspollen en huisstofmijten. Daarnaast willen we bijdragen aan een goed herstel van de huidbarrière (de mooie bakstenen muur) en zo de huidontstekingen verminderen.

Al met al een hoop geleerd weer over jeuk en huidproblemen en hopelijk kan ik een hoop honden verhelpen van hun problemen. Er namelijk niets erger dan jeuk hebben…

         Mail je vraag voor Diana         

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.