Kattenvlo zit ook op de hond!

De laatste tijd zien we heel veel vlooien en het zijn ongewenste gastheren op onze dieren en in onze huizen. De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. De kattenvlo zien we het meest, maar deze zit ook op de hond!

Vachtexpert Diana Leeuwe
15-10-2014

Een goede bestrijding is noodzakelijk om deze vervelende parasiet uit te roeien. Ze veroorzaken vaak jeuk en de honden en katten krabben zich voortdurend. Sommige dieren zijn er zelfs allergisch voor en krijgen ernstige huidproblemen en infecties. Dit komt door het speeksel van de vlo die hij injecteert in de huid voordat hij bloed zuigt.


 

Cyclus van de vlo


De volwassen vlooien die u op uw dier ziet, zuigt bloed en wordt hierdoor groter. De vlooienpoep (kleine zwarte korreltje) is onverteerd bloed wat de vlo weer uitscheidt. Zodra de vlo een bloedmaaltijd op heeft, legt ze meer dan 100 eitjes per dag. De eitjes glijden van de hond of kat af in uw huis en in zijn mand. De omgeving heeft dus wel 20 x zoveel vlooien in de dop als dat u zo kunt zien aan levende vlooien op uw huisdier! Uit ieder eitje komt weer een larve die zich voedt met de vlooienpoep van de volwassen vlo. De larven houden niet van licht dus verschuilen zich in de kieren en spleten van de vloer. Daarna bouwen de larven een cocon om zichzelf om zich nog meer te beschermen (poppen). In de cocon vormt de larve zich tot volwassen vlo en breekt uit de cocon. Zodra de vlo uit de cocon is heeft hij nog maar een doel en dat is op zoek naar een gastheer voor zijn eerste bloedmaaltijd. En zo begint de levenscyclus van de vlo opnieuw.

Ook vlooien in de winter

Vlooien houden geen winterslaap. Onze huizen worden goed verwarmt in de wintermaanden en dat vinden vlooien heerlijk. Door de constante temperatuur zullen de eitjes en larven die in uw huis liggen gewoon uitkomen. Het is dus verstandig om het hele jaar uw huisdier te ontvlooien. Ook kunnen dieren door onderling contact besmet raken met vlooien.
 

Hoe voorkom je vlooien

 • Alle dieren in uw huis ontvlooien met een spot-on pipet dat ook voor de omgeving werkt.
   
 • Gehele jaar door behandelen
   
 • Bij een vlooienplaag goed het huis behandelen met een omgevingsspray vooral kieren en naden.
   
 • kleedjes en mandjes waar het huisdier in ligt, wassen op 90 graden (minimaal 60 graden).
   
 • huis goed stofzuigen en zak daarna weggooien. (geen vlooienband in de zak doen, is schadelijk voor de luchtwegen).

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.