Jeuk niet altijd veroorzaakt door voedselallergie

Slechts een heel klein aantal van de honden in Nederland heeft een voedingsallergie en toch is dit de meest gestelde vraag bij mij in de praktijk.

Voedingexpert Lotte Botter
24-05-2017

Eigenaren denken al snel aan een allergie omdat één van de belangrijkste symptomen van een voedselallergie jeuk is. 

De meeste honden met een echte voedingsallergie hebben jeuk. En niet zo’n beetje.

Maar heel veel honden hebben jeuk en dat is lang niet altijd te wijten aan een allergie. Helaas kan de hond ons niet vertellen wat er scheelt en dus vullen wij eigenaren het vaak in met ‘een allergie’.

Als ik mijn praktijk een hondeneigenaar krijg wiens viervoeter jeuk heeft, laat ik alle mogelijke oorzaken de revu passeren; in de volgorde van minst gevaarlijk tot aan serieuze problemen.

Veel oorzaken denk je als baasje al te hebben uitgesloten. Toch loop ik ze nogmaals langs:

Mogelijke oorzaken jeuk bij de hond:

 • Vieze vacht. We denken vaak dat honden niet gewassen mogen worden, maar dat is helemaal niet waar. Een smerige vacht kan voor ernstige jeuk zorgen. Wil je hier meer over weten? Vraag advies bij een goede trimsalon jou in de buurt. 
 • Het niet goed uitwassen van de shampoo. Heerlijk natuurlijk om de hond in bad doen, maar als je de shampoo niet goed uitwast, kan dit voor zeer veel jeuk zorgen.
 • Slechte vachtverzorging. Klitten, maar ook loszittend haar, kan voor jeuk zorgen. Zeker als je hond een mix is van verschillende rassen. Vraag een trimster eens goed naar de vacht van je hond te kijken en vraag hoe je de vacht het beste kunt onderhouden en met welke borstel.

JEUK HONDEN

 • Vlooien. Eigenaren zeggen bijna altijd dat hun hond geen vlooien heeft. Maar als ik met een witte vlooienkam dicht over de huid ga, vind ik toch met regelmaat vlooienpoepjes. Dat je geen vlooien ziet, betekent niet dat ze er niet zijn!
 • Een allergie voor vlooien. Bij een allergie voor vlooien hoeft er maar een vlo op de hond te zitten en hij kan zich helemaal kapot bijten. Vlooienallergie kan getest worden bij de dierenarts.
 • Een allergie voor metaal van de halsband. Dit zorgt vaak voor kale plekken op de borst en in de nek.
 • Andere beestjes. Mijten en luizen kunnen ook voor jeuk zorgen. Je zult naar de dierenarts moeten om de diagnose vastgesteld te krijgen.
 • Een allergie voor pollen en grassen kan ervoor zorgen dat zeker in het pollenseizoen honden meer jeuk krijgen. Een soort hooikoorts bij honden.
 • Een allergie voor mijten. Dit zijn de mijten die in je voervoorraad zitten. Een voedingsdeskundige kan je advies geven over voeding en het bewaren hiervan als een hond allergisch is voor mijten in de voeding.
 • Een allergie voor huisstofmijt. Er zijn best een aantal honden in Nederland die allergisch zijn voor huisstofmijt. Dan kun je stofzuigen wat je wilt, maar dat wordt het niet beter…
 • Een intolerantie of een allergie voor het kleed, de mand, vloerbedekking of de schoonmaakmiddelen die je in huis gebruikt.
 • Irriterende stoffen zoals bijvoorbeeld het schoonmaakmiddel voor de vloer.

Zoals je ziet is er een hele lijst met mogelijke oorzaken van jeuk en dan heb ik ze nu nog niet eens allemaal benoemd. Dus laten we niet te snel de conclusie trekken dat jeuk altijd van de voeding komt.

Als je er niet uitkomt, vraag dan eens hulp aan een expert.