Joke (78) vindt opnieuw geluk in Lady

Op 78-jarige leeftijd durft Joke het nog aan om een hondje te adopteren. Het hondje is de vijf jaar oude Lady. "We zijn een gouden match. We zijn heel lief voor elkaar. Dankzij Lady heb ik ´s ochtends bij het opstaan geen brok meer in mijn keel. Ik praat wat af tegen haar. Heerlijk!"

Succesmatches Maaike van Poelje
24-12-2020

Het verhaal achter deze succesmatch is bijzonder.

Joke zorgt vier jaar lang intensief voor haar dementerende man. Het enige wat Joke in die vier jaar overeind houdt en afleiding geeft, is de wekelijkse bridgemiddag; ´die middag was heilig voor mij.’ Dan overlijdt haar man. Joke valt in een gat. Bovendien komt ze erachter dat ze al die jaren roofbouw heeft gepleegd op zichzelf. Haar hart werkt niet meer zo lekker mee. Fysiek zit ze niet goed in haar vel.

Coronacrisis

Het lijkt wel alsof alles tegen zit, want niet zo lang daarna begint de coronacrisis. "Ik voelde al snel aan, dat het de verkeerde kant op zou gaan. Door de maatregelen viel ook de bridgemiddag nog eens weg. Het was me duidelijk. Ik moest iets aan mijn situatie veranderen. Het ligt niet in mijn aard om depressief te zijn, maar ik voelde mij meer en meer down worden. ´Op deze manier gaat het ´m niet worden´, zei ik tegen mijn dochter. ‘Ik ga niet zitten verpieteren in een hoekje'." 

Zou ik een hondje nemen?

"Toen begon ik te denken aan het in huis nemen van een hondje. Mijn dochter, de schat, moedigde mij hierin aan. Zowel zij als mijn zus boden zichzelf aan als vangnet, mocht mij iets overkomen. Zij beloofden in dat geval het hondje over te nemen. Dat, en een positieve uitslag van een harttest, waren voor mij de doorslag. Toen durfde ik het aan. De cardioloog vond het magnifiek! Heel bewust koos ik pas voor een hondje toen al mijn randvoorwaarden in orde waren."

"Ik werd supporter van Verhuisdieren. Ik wilde een hond van een middelklein formaat, ze moest vriendelijk zijn en niet te jong. Ook moest het een hond zijn die niet aan de lijn trekt. En daar was Lady! Ze was de enige hond die met mij een match vormde op de site. Inderdaad, ze voldoet aan al mijn wensen. Ze doet het goed bij mensen, andere honden, kinderen. En katten laat ze lekker met rust. Ze heeft wel het een en ander meegemaakt in haar leven. Daardoor kan ze moeilijk alleen zijn. Maar dat vind ik niet erg. We zijn echt een duo, samen. Een gouden match. Ik tel mijn zegeningen met een hondje als Lady in mijn leven. We gaan samen een heel mooie oude dag tegemoet!"

Oude baasje van Lady

"De oude eigenaar had alleen maar goede intenties met Lady, maar ook daar zit een heel verhaal achter. En een hoop verdriet. Hij wilde wel, maar kon niet Lady geven wat zij nodig had. Ik kan dat wel. En dat ziet hij nu ook. We hebben heel fijn contact gehouden en ik stuur hem af en toe een foto van Lady. Hij heeft de herplaatsing een plekje kunnen geven en heeft er nu vrede mee. Nu hij weet dat Lady goed zit bij mij, kan hij verder met zijn leven."

Verhaal van Lady:
Lady maakte heel wat mee voordat ze bij Joke terechtkwam. Ze groeide op in een ander land, belandde in een asiel en werd daarna opgevangen door een dame in Nederland. Helaas had zij moeite met het leven en kon zij niet voor zichzelf of de hond zorgen. Haar broer nam Lady over om zijn zus te eren, maar ook om Lady niet in de steek te laten. Hij realiseerde zich al snel dat hij, met zijn drukke leven, het afhankelijke hondje niet kon bieden wat ze nodig had. Ook al wilde hij nog zo graag! Met pijn in zijn hart, maar wetend dat het beter was, bood hij Lady ter adoptie aan via Verhuisdieren. Deze liefdevolle en onzelfzuchtige daad was het begin van het happy end voor alle partijen: hemzelf, Joke en last but not least, Lady.

Joke miste de zorg

"Vanaf het moment dat ik Lady meenam op de achterbank in de auto, gaf ze ze zich over aan de nieuwe situatie. En aan mij. Ja, ze stelt zich best afhankelijk op van mij. Loopt me overal achterna. Maar ik vind dat helemaal niet erg. Ik vind het zelfs wel fijn. Na die vier jaar zorgen voor mijn man, miste ik echt dat stukje zorg. Door Lady pik ik dat nu weer op. Dat geeft mijn leven zin. En het leven wordt echt een stuk lichter en vrolijker wanneer je een hondje of poesje hebt. Ik kan het iedereen aanraden, vooral als je wat ouder bent en er geen plek meer voor je is in de maatschappij. Ik ken een paar mensen die, nu ze mij zo zien met Lady, zich hierdoor hebben laten inspireren. Ze laten hun mitsen en maren varen, ‘als jij het kan, kan ik het ook!’ Zo denken ze. Geweldig, toch? Waarom zou je gaan zitten verkommeren en vereenzamen?"

High five met hondje lady succesmatch verhuisdieren

Iedereen wil oppassen

"Ook zo leuk: de hele buurt is gek op Lady. Er zijn meerdere mensen die hebben aangegeven haar wel een middagje op te willen vangen wanneer ik een keer weg moet. Dat doe ik zo min mogelijk, maar het komt wel eens voor dat ik naar de apotheek of supermarkt ga. Heel fijn om te weten dat, mocht het nodig zijn, er ook dan mensen zijn die op haar kunnen passen."

"Kijk Lady nou toch zitten. Terwijl we dit gesprek voeren, luistert ze de hele tijd mee. Ze kijkt me stralend aan. Ik weet zeker dat ze me verstaat. Echt, honden begrijpen meer dan we denken."

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.