Jolien besloot om poes Loesje te herplaatsen

‘Loesje is een heel gevoelig dier. We haalden haar op een leeftijd van acht maanden uit het asiel. Toen had ze al heel wat meegemaakt. Ze heeft veel zorg van ons nodig gehad. We hebben echt een flink traject met haar afgelegd en haar gevoeligheid is ze nooit kwijtgeraakt. Ze was een soort zorgenkindje, maar we hebben haar met alle liefde die zorg gegeven, zeven jaar lang.’

Succesmatches Maaike van Poelje
05-06-2021

'Wie zegt er dat mijn huis voor haar het beste is?'

Herplaatsen: not done?

‘Eigenlijk wisten we al eerder dat ze bij ons niet helemaal op haar plek zat. We hebben een druk gezin met vier kinderen en leven in een buurt met veel andere katten. Voor gevoelige Loesje is dat geen ideale situatie. Mijn man had een jaar geleden al besloten dat we haar beter konden herplaatsen, maar ik was er toen nog niet klaar voor. Loesje wegdoen? Ik moest er niet aan denken, ik vond het echt not done. Totdat ik me realiseerde dat het slechts mijn eigen overtuiging was, dat ze het bij ons thuis het beste zou hebben. Hoe kon ik nu weten of dat werkelijk zo was?’

Een drempel

‘Bij ons in de buurt zijn veel andere katten en Loesje werd heel erg gepest. Ze vond het helemaal niet fijn om naar buiten te gaan, dat gaf haar erg veel stress. Het is natuurlijk niet fijn voor een poes om angstig te zijn om naar buiten te gaan. Dat was een heel belangrijke reden voor ons om haar te herplaatsen. Naar het asiel brengen voelde helemaal niet goed. Ik wilde graag zelf de regie in handen houden, een passend thuis voor haar vinden en voorkomen dat ze continu herplaatst zou worden. Ik was zo blij dat ik jullie site ontdekte, dat gaf mij de mogelijkheid om haar zelf te herplaatsen. Maar het was een grote drempel die ik moest nemen, ik voelde me er heel dubbel over. Terwijl ik de tekst op haar profiel typte zat ze bij me in de buurt en voelde ik me schuldig.’

Kiezen voor de juiste match

‘We kregen vijf reacties van geïnteresseerden. Vervolgens hebben we naar alle vijf dezelfde mail gestuurd met daarin drie vragen:

  • Wat is je leeftijd en hoe is je leefomgeving?
  • Hoeveel katten leven er in de buurt?
  • Hoe vaak ben je thuis?  

Deze vragen waren voor ons en voor Loesje belangrijk. Zij gedijt goed bij mensen die vaak thuis zijn, bij mensen met een rustige leefstijl en in een buurt met weinig andere katten. Van de vijf reageerden er drie, en van die drie was er meteen eentje waarbij we een goed gevoel hadden. Het was een heel warm persoon, het voelde meteen goed en uiteindelijk is die het ook geworden. Een echtpaar van achter in de vijftig, in een buurt met weinig tot geen katten en de vrouw is altijd thuis. Dit leek ons een ideale situatie voor Loesje.’

Naar het moment toe gegroeid

‘We konden niet op voorbezoek gaan, omdat de mensen ruim twee uur rijden van ons vandaan wonen en het praktisch, met onze kinderen thuis, lastig te regelen was. Maar dat hebben we opgelost door veel foto’s opgestuurd te krijgen van hun huis en de omgeving. Daardoor kregen we een heel goed beeld van hun leef-en woonsituatie. Dat was niet alleen voor ons maar ook voor onze kinderen heel belangrijk. Want ook zij hadden een band met Loesje, weliswaar de één wat meer dan de ander, maar zij moesten natuurlijk accepteren dat hun huisdier zou verhuizen. Zelf stuurden we, voordat de overdacht plaatsvond, ook af en toe een foto. Zo zijn we van beide kanten echt langzaam naar het moment toe gegroeid. Anderhalve week nadat we het besluit hadden genomen, zijn ze Loesje komen halen.’

Van ‘erg’ naar ‘fijn’

‘Hoe moeilijk ik het herplaatsen ook vond, uiteindelijk ben ik blij dat ik het heb doorgezet. Ik zie dat het echt heel goed voor haar is geweest. Ze is nu veel meer op haar plek, we hebben echt vertrouwen in deze match en in de uitkomst. Eerst vond ik het ‘erg’ om haar te herplaatsen, maar dat is nu helemaal verdwenen. Ik zie in dat het juist heel fijn is dat we dit voor haar hebben kunnen doen.’ 

Lees hier meer verhalen van eigenaren die hun huisdier herplaatsten.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.