Kun je al gaan speuren met je pup? Jazeker! Je pup moet nog veel leren en door met hem te gaan speuren, bouw je samen een band op. Dat maakt het trainen van je hond een stuk makkelijker!
Die pup, die komt in een huis te wonen. En wij, als mensen, gaan de pup wel even opvoeden. We leren de pup zitten, liggen, volgen en bovenal, zindelijk maken.
Overigens heb ik de mening dat deze dingen hem niet aangeleerd hoeven te worden. Het zitten, liggen en volgen heeft de pup al van de moeder geleerd, waarom zou ik het vervolgens anders doen? Ik sluit me aan bij de methode van de moeder, scheelt me een hoop werk.
Het zindelijk maken is uiteraard altijd wel een puntje. Ook hier ben ik van mening dat de hond niet op “zomaar” een plek zijn behoefte doet. De plek is vaak weloverwogen. Door de TU Delft zijn hier erg leuke onderzoeken over gedaan. Het heeft te maken met de geurwereld waarin de hond leeft. Het wordt geboren, het ziet niets, toch weet de pup de melk bij moeder te vinden, door zijn neus!
De wereld 'zien' met de neus
Geweldig, ik kan er niet over uit hoe mooi ik dit vind. Zo iets sterks, zo iets leuks en tegelijk voor ons als mensen niet te bevatten. Want hoe interpreteer je die wereld nou zonder ogen, hoe ruikt het? Hoe voelt het? De hond is bij machte dit te kunnen, zijn wereld te lezen simpelweg met zijn neus.
Dat brengt mij als speurhondeninstructeur bij de vraag. Vanaf hoe oud kun je de hond dan eigenlijk trainen tot speurhond? Daar rest ons 1 simpel antwoord, vanaf het moment dat we de hond hebben! We halen hem in huis, we verzorgen hehemt en we leren hem speuren.
Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
- Een pup verliest sneller zijn aandacht,
- Een pup wordt sneller moe,
- De beloning,
- Binding met zijn baas (geleider).
Pup is snel afgeleid
Ja, de volwassen hond trainen dat is niet zo’n punt, maar een pup is vaak toch wel even een ander verhaal. Want de wereld om hem heen is nog zo interessant en de hondenliefhebber weet dat het alles kan zijn. Gras, fietsers, kinderen, andere honden of misschien een ballon die voorbij komt.
Met volwassen honden train ik zelden op plekken die ze goed kennen en waar ze zich prettig voelen (conditionering). Ga ik namelijk op die plekken trainen ervaart de hond geen verschil meer tussen zijn plek om te trainen en de plek waar ik hem gewoonweg uitlaat. Bij een pup doe ik dat anders. De plek waar deze zich lekker voelt train ik hem. Dit met de simpele reden dat de hond dan dus ook minder snel afgeleid is. De hond kent de plek, is er op zijn gemak en heeft er attentie. Meestal is deze plek voor mij een plek waar ik samen met hem speel.
Belonen
Dan ga ik naar het volgende onderdeel, de beloning. De beloning kan van alles zijn, maar de beloning moet vooral aandacht zijn. Positieve aandacht, dit krijgt de hond door dat je trots bent dat hij iets gevonden heeft. Ieder mag daar op zijn eigen manier mee omgaan, maar laat het wel merken, met stem en lichaamstaal! 'Goed gedaan man, knappe kerel' – en ik geef een balletje, bijtrolletje of iets anders. Simpel verstoppen van dingetjes, doen alsof je het weglegt, wek dus vooral zijn interesse. Een paar keer gevonden? Mooi zo, gelijk stoppen, dan weet je zeker dat je in de positieve vorm door kan gaan.
Wat laat je de hond dan zoeken? Ik kies voor verschillende materialen (afhankelijk wat voor hondje ik train). Maar uitgaande van een speurhond “menselijke geur” laat ik de hond iets zoeken waar mijn geur aan zit, een houtje (stuk van een bezemsteel) een metaaltje of sleutels. Ook kan je de hond naar een voertje laten zoeken, doe het voertje in een maaienbakje, de hond vindt het voertje en heeft de hulp van de geleider nodig om het te bemachtigen. Speel ermee, maak het tot een spel! Want spelen, dat vinden pups leuk!!
Band opbouwen
Attentie en binding met de baas? In het begin hoeft dat er niet eens zoveel te zijn. Veel belangrijker, door 1 op 1 met de hond op die manier bezig te zijn ontstaat er die binding met de baas vanzelf. De baas doet namelijk leuke spelletjes met de hond!
Dit heeft als voordeel dat de hond dus beter concentreert, maar dat niet alleen! Het zorgt er ook voor dat alle andere dingen om hem heen, bijvoorbeeld de kat die voorbij loopt of de hond in het park, die zijn veel minder interessant! Het is de baas die interessant is geworden. En dat heeft weer als voordeel dat de hond dus tijdens het uitlaten veel minder reageert op zijn omgeving, want dat trekken aan de lijn vinden we allemaal vervelend!
Niet te streng zijn tijdens het speuren
Het speuren kan perfect worden gecombineerd met appèl. De hond leren volgen, zitten, blijven, zoeken, brengen, apporteren…. Alles kan je ermee doen. Zorg dus altijd voor een combinatie van deze twee. Wees niet te streng tijdens het speuren, voorkom dat de hond affectie gaat krijgen op voorwerpen en op zoeken. Daar snijd je jezelf mee in de vingers! Door de hond op eigen initiatief dingen te laten doen en op het juiste moment te belonen bereik je sneller en beter wat je wil!
Let altijd op met de pup hoe lang je deze laat speuren! Speuren is erg vermoeiend en intensief. Voor een pup is een kwartiertje werken dus vaak al meer dan genoeg. Zorg er dus ook voor dat er altijd met succes wordt afgesloten! Is de pup te moe is de kans op slagen of succes minder groot, maar het afsluiten altijd met succes!
Speuren kan al vanaf 8 weken oud. En hij hoeft het dan nog niet goed te doen, doe het vooral omdat het quality-time met je dier is. En wees eerlijk... wie is daar nou niet gek op!?