Kat van de buren veroorzaakt overlast

Ik word steeds vaker gebeld door katteneigenaren omdat de buren last hebben van hun kat. De overlast kan bestaan uit het poepen en plassen in de tuin, omdat hij vogels (of andere dieren) vangt die in hun tuin komen of omdat zij zelf katten hebben die last hebben van andere katten in hun tuin. 

Kattenexpert Kirsten Meijer
27-01-2023

Kat vrij laten lopen?

Katteneigenaren vinden het vaak belangrijk dat hun kat vrij buiten kan lopen, maar ze vergeten soms dat er mensen zijn die last kunnen hebben van hun kat. Katteneigenaren zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun kat. Dat betekent dus dat je hier wel rekening mee moet houden. 

Burenruzie kattenoverlast

Overlast kan tot behoorlijke burenruzies leiden en veel stress geven voor alle betrokkenen. Veel overlastproblemen zijn eigenlijk best goed op te lossen waarmee burenruzies voorkomen kunnen worden. Het is dus belangrijk dat, als je buren aangeven dat ze last van je kat hebben, je dit serieus neemt. Zo kan je nog in gesprek gaan met elkaar om tot een oplossing te komen en wordt de relatie tussen jou en je buren niet verziekt. 

Schakel eventueel iemand in die jullie hierbij kan helpen zoals een gedragstherapeut, wijkagent of iemand anders die jullie beiden vertrouwen.

Kat uit tuin van buren houden

 • Als de buren ook katten hebben die buiten komen en jullie katten hebben regelmatig ruzie met elkaar, dan kunnen jullie onderling een afspraak maken op welke tijden welke katten naar buiten kunnen.
 • Of jullie zetten beiden jullie tuinen af en maken deze interessant voor jullie katten.
 • Hebben de buren zelf geen katten, dan is het nogal wat om hen te vragen hun tuin af te zetten. Dit kan je dan wel met je eigen tuin doen.
 • Kijk naar de route die je kat bewandelt om in de tuin van de buren te komen. Mogelijk kan je deze route blokkeren zodat je kat niet meer in die tuin kan komen.
 • Plaatsen van de SSscat op strategische plekken kan helpen om een vreemde kat uit je tuin te houden. Deze heeft een bewegingssensor en sprayt een veilig afschrikmiddel wanneer er binnen een meter een kat langsloopt. Dit kan effectief zijn, maar is niet handig als je eigen katten ook buiten komen.

Poepen en/of plassen in de tuin van de buren

Veel katten hebben een voorkeur voor zand en aarde om in te poepen en plassen. Daarnaast kan er ook een territoriale factor meespelen. Zeker als de buren zelf geen katten hebben, kan hun tuin hiervoor gebruikt worden. Dit is een lastig probleem om te doorbreken.

 • Zorg in je eigen tuin voor een goede plek waar je kat zijn behoeftes kan doen door bijvoorbeeld wat zand te storten en deze geregeld schoon te scheppen.
 • Zorg voor een of meerdere kattenbakken zodat je katten daar hun behoeftes kunnen doen.
 • De buren kunnen bijvoorbeeld de SSscat bij een plek plaatsen waar katten hun behoeftes in hun tuin doen.
 • Het plaatsen van struikjes met doorns of het plaatsen van veel planten dicht op elkaar kan het lastiger maken voor katten om daar hun behoeftes te doen.

Misschien zijn bepaalde oplossingen wel te combineren. Wees vooral creatief!

Voorkomen dat je kat vogels vangt

Soms vinden buren het ook heel vervelend dat jouw kat vogels vangt in hun tuin. Zij houden misschien wel heel erg van die vogeltjes in de tuin. Je kunt je kat dan stimuleren minder op jacht te gaan naar vogels. 

 • Uit onderzoek (universiteit van Exeter) is gebleken dat het geven van (nat-) voer met een hoog proteïnegehalte (veel vlees) en dagelijks zo’n 5 à 10 minuten met je kat spelen de prooivangst verlaagt met zo’n 25%!
 • De birdsbesafe kattenband is een gekleurd bandje wat je om kunt doen bij je kat. Hierdoor zien vogels de kat veel sneller en kunnen ze vluchten. Dit is een effectieve manier om de jacht op vogels te verminderen. Helaas is dit bandje (nog) niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel online.
 • Je kat binnenhouden in de periodes dat vogels hun nest bouwen en hun jongen groot brengen. Of je kan je kat binnenhouden rond zonsopgang en zonsondergang. Dit is het tijdstip dat veel prooidieren actief zijn.
 • Je kunt bomen met nesten beschermen door hier een band met pinnen om te plaatsen, kippengaas en dergelijke. Hierdoor kan de kat niet in de boom klimmen en dus niet bij een nest komen

Is er niet meer met de buren tot een oplossing te komen? Dan kan het zijn dat jij als katteneigenaar de beslissing neemt om je kat binnen te houden. Er zijn katten die hier prima mee omgaan. Zeker als je je huis interessant voor hem maakt. Helaas is dit niet voor alle katten de oplossing en moet de nare beslissing genomen worden om te zoeken naar een nieuw, veilig, thuis voor je kat.