Diana Leeuwe geeft je advies over alles wat in de vacht van je hond blijft hangen, verwijderd.
Waarschijnlijk is het elke hondeneigenaar wel eens overkomen dat zijn hond thuis kwam met vacht vol kleefonkruid. Dit kan heel vervelend zijn voor de hond en ze zullen ook last krijgen van hun huid als dit onkruid niet wordt verwijderd. Maar je wilt de hond natuurlijk ook geen pijn doen. Hoe kun je dit het beste aanpakken dan?
Je hebt verschillende technieken. Je kunt de balletjes er met de hand uitplukken, maar je kunt ook een universele borstel gebruiken, waarmee je het kleefkruid zo goed als pijnloos kunt verwijderen. Ik borstel zachtjes door de vacht en de bolletjes van kleefkruid blijven hangen in de weerhaakjes van de borstel.
Bruin kleefkruid
De bolletjes van de bruine kleefkruid-variant vallen uit elkaar in kleine plakkerige steeltjes en kun je op deze manier ook met deze borstel uitpluizen en verwijderen. Vaak zitten deze bruine kleefbollen vast aan de haren bij de poten en gaan de honden proberen dit zelf weg te bijten. Dan komt het in de bek terecht en dit zorgt weer voor nieuwe problemen want ook in de bek voelt dit kruid niet fijn aan. Ik heb dus altijd een klein borsteltje mee als ik in het najaar ga wandelen in een onbekend gebied! Altijd handig.
Grasaren
Bij grasaren (die zijn er vooral in de zomer rond juni) is het wel uiterst belangrijk dat je deze met de hand er meteen uit vist. Dit is een zeer gemeen sprietje dat dwars door de huid heen boort als het te lang in de vacht zit. Door de beweging van de hond, kruipt dit kruid zich een weg omhoog. Er ontstaan lelijke verwonding dwars door voetzolen heen met een abces tot gevolg. Nog gevaarlijker is het als deze aren in de oren komen of in de ogen. Er is namelijk geen weg terug voor dit kruid en zal door de dierenarts met een pincet moeten worden verwijderd.
Kijk je hond dus goed na, na elke wandeling en controleer op ongewenst kleefkruid in de vacht.