Mijn kat eet niet!

Hoe krijg ik mijn kat aan het eten?

Met alle aandacht die er is voor katten met overgewicht wordt een andere groep katten vaak vergeten. Namelijk de katten die slecht eten. Ik weet geen aantallen, maar ik word regelmatig gebeld met de vraag waarom hun kat zo slecht eet en hoe dit te veranderen. Je wil als liefhebbende katteneigenaar graag zien dat je kat goed eet en als dat niet zo is, dan is dat vaak stressvol.

Kattenexpert Kirsten Meijer
27-07-2019

Maar hoe vaak eten katten eigenlijk? Het natuurlijke patroon van katten is zo’n tien tot twintig keer per dag wat eten. De hoeveelheid hangt, onder andere, af van leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau; daar is geen standaard voor te geven.

Eetgewoonte van een kat

Het beste kan je je kat onbeperkt brokjes geven afgewisseld met natvoer. Als een volwassen kat als kitten geen honger heeft gekend of concurrentie om voedsel heeft ervaren dan is de kans kleiner dat hij te veel zal eten. Mocht hij echter al het voer wat hem aangeboden wordt in een keer naar binnen schrokken dan kan je het voedsel beter meerdere keren per dag, verspreid over de dag en de nacht aanbieden. Katten zijn nachtdieren en willen dan ook wat eten.

Kieskeurige kat

Heb je een zogeheten kieskeurige kat? Waarschijnlijk heeft je kat als kitten maar beperkt met verschillende smaken en texturen kennisgemaakt; de kans is dan groter dat zij als volwassen kat vreemd voedsel niet aannemen. Je kunt het beste uitproberen welke smaken (geur), textuur (nat- en/of droogvoer) bij je kat in de smaak vallen. Blijkt hij een voorkeur te hebben voor voer waar kip in zit, maar eet hij geen vis? Laat hem dan genieten van een bakje met voer waar kip in zit.

Kat eet niet

At je kat goed maar nu niet meer?

Heeft je kat altijd lekker gepeuzeld en is hij nu slechter gaan eten? Dan is er waarschijnlijk iets veranderd in zijn omgeving of er is iets medisch aan de hand! Het kan zijn dat je kat stress ervaart van een buurtkat of misschien heb je een nieuwe kat in huis. Katten zijn in principe solitaire eters en vinden het niet prettig als hij vlak bij een andere kat moet eten. Met het aanbieden van eten op afstand van de andere kat, het liefst uit het zicht van elkaar of op verschillende hoogtes, voorkom je dit. Ook op meerdere plekken brokjes in huis neerzetten helpt het voorkomen van voedselconcurrentie; je kat kan dan altijd ergens wat eten.

Medische oorzaak voor niet eten kat

Maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Je kat kan bijvoorbeeld misselijk zijn of last van zijn gebit hebben. Er kunnen echter ook andere medische oorzaken zijn. Veel mensen denken trouwens dat een kat wel gaat eten als hij maar genoeg honger heeft, maar dit is niet altijd het geval. Als een kat meerdere maaltijden op een dag niet opeet, bied hem dan wat anders aan. Eet hij dit ook niet neem dan contact op met je dierenarts. Een kat kan namelijk veel slechter tegen een dag niet eten dan mensen.

Overige tips om je kat voldoende te laten eten

  • Plaats de etensbak op minimaal twee meter afstand van de kattenbak. Hetzelfde geldt voor de waterbak
  • Plaats het eten in een grote metalen, glazen of keramieken bak, deze nemen de geur van voedsel minder snel op. De grootte van de bak is ook belangrijk. De snorharen moeten de randen niet raken, deze zijn namelijk heel gevoelig.
  • Laat het natvoer niet te lang staan, na een half uurtje gaat het voor de gevoelige neus van je kat al stinken naar iets wat bedorven is. Bied natvoer op kamertemperatuur aan, hierdoor komt de geur beter vrij.
  • Brokjes kan je wel de hele dag laten staan, maar deze verliezen op een gegeven moment ook hun geur. Je kunt de overgebleven brokjes mengen met nieuwe brokjes of terug doen in de zak zodat de kans groter is dat ze deze brokjes alsnog op eten.  

         Mail je vraag aan Kirsten